matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie płaszczyzny
Iza:
Znaleźć równanie płaszczyzny, w której leżą proste: x=y=z oraz 2x=y=−z. Odpowiedź: 4x−3y−z=0
2 lip 20:26
Aga1.:
Równania prostych w postaci kierunkowej
x
y
z
x
y
z
=
=
i
=
=
1
1
1
1
2
−2
Proste przecinają się w punkcie (0,0,0) u
1
→
=[1,1,1] u
2
→
=[1,2,−2] n
→
=u
1
→
x u
2
→
=IijkI I111I=−4i+3j+k, I 12−2I 4x−3y−z=0
2 lip 21:26