dwumian Newtona
zadanie: wspolczynnik przy x11 w rozwiieciu dwumianowym wyrazenia (x2+x)n jest rowny 56. wyznacz n.
2 lip 19:27
wredulus_pospolitus:
jakbyś znał dwumian newtona to byś wiedział
(x
2+x)
n = x
n*(x+1)
n
jak za pomocą dwumianu Netwona zapiszesz (x+1)
n
2 lip 19:40
2 lip 19:49
zadanie: no i co z tego?
2 lip 19:55
zadanie: ?
2 lip 20:10
zadanie: nie rozumiem moge prosic o pomoc?
2 lip 20:25
zadanie: ?
2 lip 20:49
zadanie: | | | |
jeszcze mozna tak zapisac: | xn−k1k |
| | |
2 lip 21:09
zadanie: | | | |
czyli jezeli wspolczynnik przy x11 jest rowny 56 to | =56 tylko ile wynosi k? |
| | |
2 lip 21:10
zadanie: ale tam jest (x2+x)n
2 lip 21:19
ICSP: Trivial ooo
2 lip 21:19
Trivial: Tak. Jest tam (x
2+x)
n.

Nic nie zaszło.
2 lip 21:20
Trivial: ICSP, ooo
2 lip 21:22
ICSP: nadal mam ten wpis w wyszukiwarce
2 lip 21:24
Trivial: Jaki wpis?
2 lip 21:24
Trivial: Jeśli chodzi o zadanie to:
| | | | | |
(x2+x)n = ∑k=0..n | x2kxn−k = ∑k=0..n | xk+n |
| | | |
Interesuje nas wyraz dla k+n = 11 → k = 11−n
2 lip 21:26
zadanie: | n! | |
| =56 i jak to dalej obliczyc? |
| (11−n)!*(2n−11)! | |
2 lip 21:38
Trivial:
Odgadnąć wynik. Można wywnioskować, że
n > 11−n → 2n > 11→ n ≥ 6
oraz 11−n > 0 → n < 11
Łącząc mamy tylko kilka przypadków do sprawdzenia: { 6, 7, 8, 9, 10 }.
2 lip 21:46
zadanie: ?
2 lip 21:46
zadanie: ok dziekuje
2 lip 21:49
zadanie: a jeszcze takie zadanie wspolczynnik przy x
4 w rozwinieciu dwumianowym wyrazenia (ax+2a)
n
jest rowny 10a
5. wyznacz n.
| |
an−kxn−k2kak czyli n−k=4 →k=n−4 |
| |
i co dalej bo tam jest rowne 10a
5?
2 lip 22:02
zadanie: ?
2 lip 22:20
Trivial:
n = 5, gdyż (ax + 2a)
n = a
n(x+2)
n → jedyną możliwą opcją jest n = 5. Pozostało sprawdzić,
2 lip 22:23
zadanie: jest rowne dziekuje
2 lip 22:27
Mila:
Zadanie poprzednie :
n=8
k=5
zadanie 2
n=5
k=1
2 lip 22:29
zadanie: wspolczynnik przy x
17 w rozwinieciu dwumianowym wyrazenia (x
3−x)
n jest rowny 21. wyznacz n.
| | 3n−17 | |
3n−2k=17 stad k= |
| jak wyszedl ulamek to obliczenia beda skomplikowane? |
| | 2 | |
2 lip 22:44
zadanie: i jeszcze wyszlo mi ze n≥6 i n≤17
2 lip 22:54
zadanie: jezeli to rowna sie 21 to k musi byc parzyste
2 lip 22:55
zadanie: czyli k∊{0,2,4,6,8,10,12,14,16) i mam tak po kolei sprawdzac k i n?
2 lip 22:59
Basia:
a może tak
| | | |
(x3−x)n = [x(x2−1)]n = xn*(∑k=0,...,n | *x2k*(−1)n−k) |
| | |
stąd
n+2k = 17 i k musi być parzyste
n = 17−2k
17−2k ≥ 1
16 ≥ 2k
k ≤ 8
no i masz do sprawdzenia tylko k=0,2,4,6,8
ponadto n = 17−2k ≥ k
3k ≤ 17
k < 6
no to już zostało tylko k=0,2,4
2 lip 23:11
zadanie: dziekuje
2 lip 23:29
Mila:
k− parzyste⇔
n=7 i k=2
spr.
(x
3−x)
7=x
21−7x
18*x+21x
15*x
2+...
2 lip 23:55
zadanie: dziekuje
3 lip 00:09