pomoc
fizyka: W chwili t0 samochód poruszający się z prędkością 20km/h zaczyna przyspieszać ze stalym
przyspieszeniem 2m/s2 do chwili t1, gdy osiąga prędkość 40km/h. Jaka była średnia prędkość
samochodu w okresie t0 i t1?
2 lip 18:20
fizyka: pomoże ktos?
3 lip 14:20
wredulus_pospolitus:
| | v1+v0 | |
vsr = |
| <−−− ponieważ jest stałe przyśpieszenie |
| | 2 | |
3 lip 14:35
fizyka: a mozesz mi wytłumaczyc jakos w skrocie ta predkosc srednia? kiedy co i jak?
3 lip 14:41
Nienor: Hmm...
Więc prędkość średnia jest zdefiniwoana:
| | scałkowita | |
vśr= |
|
|
| | tcałkowity | |
Brakuje drogi, bo czas to t
c=t
1−t
o
v(t)=v
o+a(dt), gdzie dt to zmiana czasu.
v
kończowe=v
początkowe+at
c=v+a(t
1−t
o)
| | vk−v | |
vk=v+a(t1−to) ⇒ a= |
|
|
| | t1−to | |
| | a | | vk−v | | v+vk | |
s=v(t1−to)+ |
| (t1−to)2=(t1−to)(v+ |
| )=(t1−to)( |
| )
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Podstawiając do pierwszego wzoru:
3 lip 15:00