Jak się oblicza p3{8}?
kamczatka: Jak się oblicza 3√8?
2 lip 17:16
kamczatka: bo wiem że wyjdzie 2 ale jak to matematycznie się oblicza
2 lip 17:19
bezendu:
3√8=2 takie rzeczy to się wie... tak samo jak √4
2 lip 17:20
Saizou : 3√8=3√23=2
2 lip 17:21
kamczatka: a jak jest większa liczba np. 3√234 to jak wtedy obliczyć ?
2 lip 17:23
kamczatka: ?
2 lip 17:44
use: z tego sie nie da wyciągnąc bo jest to liczba niewymierna
2 lip 17:45
use: ale przykladowo jak masz 3√162 to po prostu szukasz jakiegos iloczynu z ktorego da sie
wyciągnąc pierwiastek akurat tutaj mamy 3√27*6 a wiec 33√6
2 lip 17:47
kamczatka: to jak jest liczba niewymierna to nic więcej z nią nie robić ?
2 lip 17:56
paweł: jeżeli się nie da z tego już nic dalej nie wyciągnąć to zostawić.
2 lip 18:24