Jeśli mam w zadaniu wskazać czy liczba ma rozwinięcie dziesiętne skończone lub n
kamczatka: Jeśli mam w zadaniu wskazać czy liczba ma rozwinięcie dziesiętne skończone lub nieskończone
okresowe to czy liczba π spełnia ten warunek ?
Bo wiadomo π~3,14
ale jeśli w zadaniu jest tylko znak π to jak to rozumieć.
2 lip 17:05
Saizou : każdą liczbę z rozwinięciem dziesiętnym skończonym lub nieskończonym okresowym, można
przedstawić w postaci ułamka zwykłego
i liczba π to 3,141592.......... ma rozwinięcie dziesiętne nieskończone nieokresowe
2 lip 17:15
kamczatka: aha bo mam jeszcze takie liczby:
| | 1 | | 2 | | √2 | | 3 | | 4 | |
A={ |
| , |
| , |
| ,2 |
| ,√5 |
| ,π} |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 7 | | 9 | |
i mi wyszło że rozwinięcia mają liczby:
więc jest liczb 5 a w odpowiedziach jest że liczb takich jest 4,bo myśłałem że pi się nie
wlicza. To czy ja zrobiłem jakiś błąd?
2 lip 17:27
Aga1.: Jakie masz pytanie ?
Wszystkie liczby rzeczywiste mają rozwinięcia.
Liczba π ma rozwinięcie nieskończone i nieokresowe, a pozostałe wymienione przez Ciebie mają
rozwinięcia dziesiętne nieskończone okresowe, więc jest ich 4.
2 lip 17:45
kamczatka: w tym zbiorze A które liczby mają rozwinięcie dziesiętne skończone lub nieskończone?
A podaj te 4 liczby jak możesz bo ja podałem 5 i nie wiem która się nie zgadza.
2 lip 17:55
PW: O π możemy powiedzieć tylko tyle, że "można udowodnić", iż jest liczbą, której rozwinięcie
dziesiętne nie jest okresowe. To powinno być na lekcji.
Samo zaś "można udowodnić" jest skomplikowane, wymaga długich studiów.
A jeśli idzie o odpowiedź, to widzę 6 liczb, z których trzy mają rozwinięcia nieokresowe −
właśnie π i te z pierwiastkami.
2 lip 18:04
kamczatka: w odpowiedziach mam napisane że 4 są takie liczby spośród tych co podałem w zbiorze A
2 lip 18:09
PW: A dobrze przepisane zadanie?
2 lip 18:12
kamczatka: Dany jest zbiór A. Ile liczb należacych do zbioru A ma rozwinięcie dziesiętne skończone lub
nieskończone okresowe?
2 lip 18:13
PW: Pytałem czy zbiór A jest dobrze przepisany. Jeżeli dobrze, to jest błąd w odpowiedzi − rzy
| | 4 | |
liczby mają rozwinięcia nieokresowe. Ale podejrzewam, że między √5 a |
| miał być |
| | 9 | |
przecinek. Wtedy A ma 7 liczb, a więc 4 jest dobrą odpowiedzią.
2 lip 18:25
kamczatka: | | 4 | |
dobrze przepisałem te |
| też jest pod pierwiastkiem |
| | 9 | |
2 lip 18:30
kamczatka: | | 4 | |
i to jest jedna liczba pierwiastek 5 |
| |
| | 9 | |
2 lip 18:30
kamczatka: to czyli jest pięc tych liczb ? Błąd w odpowiedziach ?
2 lip 18:36
Mila:
1) Każda liczba, która da się przedstawić w postaci ułamka o całkowitym liczniku i całkowitym
mianowniku różnym od zera ma rozwinięcie dziesiętne skończone albo nieskończone okresowe.
♥ i taki ułamek nieskracalny, który ma w mianowniku liczbę 2 lub 5 i różne iloczyny tych liczb
(np.4,8, 20,125, itp.) ma rozwinięcie dziesiętne skończone, w pozostałych przypadkach
nieskończone okresowe.
2) liczby niewymierne mają rozwinięcia dziesiętne nieskończone nieokresowe.
| 2 | | 3 | | 17 | | 4 | |
| , 2 |
| = |
| , |
| nieskończone okresowe |
| 3 | | 7 | | 7 | | 9 | |
| | √2 | |
√5, |
| nieskończone nieokresowe ( liczby √5,√2 liczby niewymierne) |
| | 4 | |
2 lip 18:36
Mila: π jest liczbą niewymierną.
2 lip 18:37
kamczatka: no to czyli będą te liczby co podałem w 3 poście i jest tych liczb 4 jak się nie wlicza π
2 lip 18:40
kamczatka: to w sumie nie wiem czy te π liczyć czy nie
2 lip 18:41
kamczatka: ?
2 lip 18:55
Mila: | | √2 | |
√5, |
| ,π mają rozwinięcia nieskończone i nieokresowe |
| | 4 | |
Przedtem zapomniałam ją napisać, ale skoro jest liczbą niewymierną, to wiadomo?
Liczba π jest wypisana w każdej pracowni matematycznej− dekoracja też uczy.
2 lip 19:05
kamczatka: to w końcu ile jest tych liczb
2 lip 19:14
kamczatka: 4 czy 5 jest tych liczb.
2 lip 19:23
Mila: Jakie było pytanie?
2 lip 19:25
kamczatka: polecenie to mój post piąty od góry a zbiór a wypisałem w moim drugim poście od góry.
2 lip 19:27
kamczatka: to jak ktoś pomoźe które to są liczby i ile ich jest bo w odpowiedziach mam napisane źe takich
liczb jest 4.
2 lip 19:36
bezendu: Napisz całe polecenie jeszcze raz ? To zadanie jest chyba ze zbioru Andrzeja Kiełbasy ?
2 lip 19:37
Mila:
Przeczytałam treść w zbiorze.
Wyjaśniam jeszcze jedną liczbę:
| | √49 | | 7 | |
√549= |
| = |
| liczba wymierna , ma rozwinięcie dziesiętne nieskończone |
| | √9 | | 3 | |
okresowe.
| | 1 | | 2 | | 3 | | 7 | |
{ |
| , |
| ,2 |
| ,√549= |
| } mają rozwinięcia dziesiętne skończone albo |
| | 4 | | 3 | | 7 | | 3 | |
nieskończone okresowe
czyli 4 liczby.
| | 1 | |
tylko |
| ma rozwinięcie dziesiętne skończone. |
| | 4 | |
2 lip 19:45
kamczatka: tak jest to zadanie ze zbioru kiełbasy,
treść zadania:
Dany jest zbiór A = {14,23,√24, 237,√549,π}. Ile liczb nalezacych
do zbioru A ma rozwiniecie dziesietne skonczone lub nieskonczone okresowe?
2 lip 19:47
kamczatka: aha czyli liczba pi nie nalezy do tych liczb.
2 lip 19:50
PW: kamczatka, tu cały czas idzie o to, że źle przepisałaś(eś) treść zadania, tam jest
| | 4 | | 7 | |
pierwiastek z liczby 5 |
| , równy |
| , |
| | 9 | | 3 | |
| | 4 | |
a Ty napisalaś to tak, że można było zrozumieć jako √5• |
| , stąd nieporozumienia. Trochę |
| | 9 | |
to nie Twoja wina, bo edytor nie chce tego dobrze pokazać.
Z tą π już chyba dajmy spokój.
2 lip 21:22
Mila:
Witaj, PW, też tak zrozumiałam, jak Ty, ale znalazłam treść w zbiorze.
Kamczatka, napisałam Ci, że π jest to liczba niewymierna⇔ma rozwinięcie dziesiętne
nieskończone i nieokresowe.
19:45 masz odpowiedź do zadania.
2 lip 22:38
trtr: gkbfdsiygewfrnkdjaiodu8aydwuadma,x;alp]\aospAOSWadf;wqegerhrt
2 paź 18:13
Ania: właśnie każda liczba ma jakieś rozwinięcie dziesiętne.
2 paź 18:16
niki: 3+2(9)=
13 gru 14:13
Miriam: ∉coto rozwinięcie
24 mar 14:34