matematykaszkolna.pl
Jeśli mam w zadaniu wskazać czy liczba ma rozwinięcie dziesiętne skończone lub n kamczatka: Jeśli mam w zadaniu wskazać czy liczba ma rozwinięcie dziesiętne skończone lub nieskończone okresowe to czy liczba π spełnia ten warunek ? Bo wiadomo π~3,14 ale jeśli w zadaniu jest tylko znak π to jak to rozumieć.
2 lip 17:05
Saizou : każdą liczbę z rozwinięciem dziesiętnym skończonym lub nieskończonym okresowym, można przedstawić w postaci ułamka zwykłego i liczba π to 3,141592.......... ma rozwinięcie dziesiętne nieskończone nieokresowe
2 lip 17:15
kamczatka: aha bo mam jeszcze takie liczby:
 1 2 2 3 4 
A={

,

,

,2

,5

,π}
 4 3 4 7 9 
i mi wyszło że rozwinięcia mają liczby:
1 2 3 4 

,

,2

,5

4 3 7 9 
więc jest liczb 5 a w odpowiedziach jest że liczb takich jest 4,bo myśłałem że pi się nie wlicza. To czy ja zrobiłem jakiś błąd?
2 lip 17:27
Aga1.: Jakie masz pytanie ? Wszystkie liczby rzeczywiste mają rozwinięcia. Liczba π ma rozwinięcie nieskończone i nieokresowe, a pozostałe wymienione przez Ciebie mają rozwinięcia dziesiętne nieskończone okresowe, więc jest ich 4.
2 lip 17:45
kamczatka: w tym zbiorze A które liczby mają rozwinięcie dziesiętne skończone lub nieskończone? A podaj te 4 liczby jak możesz bo ja podałem 5 i nie wiem która się nie zgadza.
2 lip 17:55
PW: O π możemy powiedzieć tylko tyle, że "można udowodnić", iż jest liczbą, której rozwinięcie dziesiętne nie jest okresowe. To powinno być na lekcji. Samo zaś "można udowodnić" jest skomplikowane, wymaga długich studiów. A jeśli idzie o odpowiedź, to widzę 6 liczb, z których trzy mają rozwinięcia nieokresowe − właśnie π i te z pierwiastkami.
2 lip 18:04
kamczatka: w odpowiedziach mam napisane że 4 są takie liczby spośród tych co podałem w zbiorze A
2 lip 18:09
PW: A dobrze przepisane zadanie?
2 lip 18:12
kamczatka: Dany jest zbiór A. Ile liczb należacych do zbioru A ma rozwinięcie dziesiętne skończone lub nieskończone okresowe?
2 lip 18:13
PW: Pytałem czy zbiór A jest dobrze przepisany. Jeżeli dobrze, to jest błąd w odpowiedzi − rzy
 4 
liczby mają rozwinięcia nieokresowe. Ale podejrzewam, że między 5 a

miał być
 9 
przecinek. Wtedy A ma 7 liczb, a więc 4 jest dobrą odpowiedzią.
2 lip 18:25
kamczatka:
 4 
dobrze przepisałem te

też jest pod pierwiastkiem
 9 
2 lip 18:30
kamczatka:
 4 
i to jest jedna liczba pierwiastek 5

9 
2 lip 18:30
kamczatka: to czyli jest pięc tych liczb ? Błąd w odpowiedziach ?
2 lip 18:36
Mila: 1) Każda liczba, która da się przedstawić w postaci ułamka o całkowitym liczniku i całkowitym mianowniku różnym od zera ma rozwinięcie dziesiętne skończone albo nieskończone okresowe. ♥ i taki ułamek nieskracalny, który ma w mianowniku liczbę 2 lub 5 i różne iloczyny tych liczb (np.4,8, 20,125, itp.) ma rozwinięcie dziesiętne skończone, w pozostałych przypadkach nieskończone okresowe. 2) liczby niewymierne mają rozwinięcia dziesiętne nieskończone nieokresowe.
1 

skończone
4 
2 3 17 4 

, 2

=

,

nieskończone okresowe
3 7 7 9 
 2 
5,

nieskończone nieokresowe ( liczby 5,2 liczby niewymierne)
 4 
2 lip 18:36
Mila: π jest liczbą niewymierną.
2 lip 18:37
kamczatka: no to czyli będą te liczby co podałem w 3 poście i jest tych liczb 4 jak się nie wlicza π
2 lip 18:40
kamczatka: to w sumie nie wiem czy te π liczyć czy nie
2 lip 18:41
kamczatka: ?
2 lip 18:55
Mila:
 2 
5,

,π mają rozwinięcia nieskończone i nieokresowe
 4 
Przedtem zapomniałam ją napisać, ale skoro jest liczbą niewymierną, to wiadomo? Liczba π jest wypisana w każdej pracowni matematycznej− dekoracja też uczy.
2 lip 19:05
kamczatka: to w końcu ile jest tych liczb
2 lip 19:14
kamczatka: 4 czy 5 jest tych liczb.
2 lip 19:23
Mila: Jakie było pytanie?
2 lip 19:25
kamczatka: polecenie to mój post piąty od góry a zbiór a wypisałem w moim drugim poście od góry.
2 lip 19:27
kamczatka: to jak ktoś pomoźe które to są liczby i ile ich jest bo w odpowiedziach mam napisane źe takich liczb jest 4.
2 lip 19:36
bezendu: Napisz całe polecenie jeszcze raz ? To zadanie jest chyba ze zbioru Andrzeja Kiełbasy ?
2 lip 19:37
Mila: Przeczytałam treść w zbiorze. Wyjaśniam jeszcze jedną liczbę:
 49 7 
549=

=

liczba wymierna , ma rozwinięcie dziesiętne nieskończone
 9 3 
okresowe.
 1 2 3 7 
{

,

,2

,549=

} mają rozwinięcia dziesiętne skończone albo
 4 3 7 3 
nieskończone okresowe czyli 4 liczby.
 1 
tylko

ma rozwinięcie dziesiętne skończone.
 4 
2 lip 19:45
kamczatka: tak jest to zadanie ze zbioru kiełbasy, treść zadania: Dany jest zbiór A = {14,23,24, 237,549,π}. Ile liczb nalezacych do zbioru A ma rozwiniecie dziesietne skonczone lub nieskonczone okresowe?
2 lip 19:47
kamczatka: aha czyli liczba pi nie nalezy do tych liczb.
2 lip 19:50
PW: kamczatka, tu cały czas idzie o to, że źle przepisałaś(eś) treść zadania, tam jest
 4 7 
pierwiastek z liczby 5

, równy

,
 9 3 
 4 
a Ty napisalaś to tak, że można było zrozumieć jako 5

, stąd nieporozumienia. Trochę
 9 
to nie Twoja wina, bo edytor nie chce tego dobrze pokazać. Z tą π już chyba dajmy spokój.
2 lip 21:22
Mila: Witaj, PW, też tak zrozumiałam, jak Ty, ale znalazłam treść w zbiorze. Kamczatka, napisałam Ci, że π jest to liczba niewymierna⇔ma rozwinięcie dziesiętne nieskończone i nieokresowe. 19:45 masz odpowiedź do zadania.
2 lip 22:38
trtr: gkbfdsiygewfrnkdjaiodu8aydwuadma,x;alp]\aospAOSWadf;wqegerhrt
2 paź 18:13
Ania: właśnie każda liczba ma jakieś rozwinięcie dziesiętne.
2 paź 18:16
niki: 3+2(9)=
13 gru 14:13
Miriam: ∉coto rozwinięcie
24 mar 14:34