całki
Angela: Jak wyznaczyć granice całkowania obszaru ograniczonego takimi liniami:
y=ex
x=1
y=(x−1)2
2 lip 16:11
Angela: oraz granice takiego obszaru
y2=2x+1
x−y−1=0
2 lip 16:33
Janek191:
y = ex
y = ( x − 1)2
x = 1
ex = ( x − 1)2 ⇒ x = 0
czyli
P = ∫01 [ ex − ( x − 1)2] dx =
2 lip 16:48
Angela: a jak liczysz, że wychodzi Tobie tego równania x = 0
2 lip 17:04
AS: Jedyny sposób jaki dostrzegam,to rozwiązać graficznie.
Sporządzić wykres funkcji f(x) = ex i f(x) = (x − 1)2 w jednym
układzie współrzędnych i znaleźć punkt wspólny.
Jest nim (0,1)
2 lip 17:16
Angela: dobra już wiem, pomyliłam się przy rysowaniu i dlatego nic mi nie wychodziło
2 lip 17:40
Angela: a jeżeli chodzi o taki obszar
y2=2x+1
x−y−1=0
jakie będą jego granice?
2 lip 17:41
asdf:

y =
√2x+1 lub y =
− √2x+1
x−y−1 = 0 ⇒
y = x−1
2 lip 17:44
asdf: na wykresie widac, ze istotna jest jedynie krzywa czerwona i zielona, czyli:
x−1 =
√2x+1 //
2
(x−1)
2 = 2x+1
x
2−2x+1 = 2x + 1
x
2−4x=0
x(x−4)=0
x=0, x= 4
granice całkowania:
dolna: x = 0, gorna: x=4
z gory ograniczone przez funkcję y =
√2x+1
z dolu ograniczone przez funkcję: y = x−1
reszte samemu
2 lip 17:47
asdf: tylko jeszcze musisz rozpatrzeć (dodać) ten malutki kawałek co jest pod OX

na szczęscie
| | 1 | |
widać, że jest to trójkąt, więc + |
| będzie ok, jak napiszesz stosowny komentarz  |
| | 2 | |
2 lip 17:53
Angela: to jak będzie wyglądała całka do rozwiązania tego?
2 lip 17:56
Angela: ok rozumiem
2 lip 17:57
Angela: | | 1 | |
wynik to powinno być 5 |
| a mi wychodzi zupełnie co innego |
| | 3 | |
2 lip 18:09
asdf: to moze obliczenia?

Gotowca nie dostaniesz..
2 lip 18:16
Angela: ∫
04 √2x+1 − (x−1) dx = ∫
04 √2x+1 − x + 1 dx
| | 1 | | 1 | |
∫√2x+1= t=2x+1 = |
| ∫t12 dt = |
| (2x+1)32 |
| | 2 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| (2x+1)32 − ∫xdx + ∫dx = |
| (2x+1)32 − |
| x2 + x |
| 3 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
[ |
| (2x+1)32 − |
| x2 + x ]04 = [9−8+4]− |
| = 4 |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
I teraz do wyniku dodaje |
| czy gdzieś wcześniej..? |
| | 2 | |
2 lip 18:35
Angela:
2 lip 19:44
asdf: tak, do tego wyniku dodajesz 1/2
2 lip 20:48
asdf: | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 4 | | 3 | | 7 | | 1 | |
4 |
| + |
| = 4 + |
| + |
| = 4 + |
| + |
| = 4 + |
| = 5 |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
2 lip 20:49
asdf:

dodatkowo jeszcze musisz wziąć pod uwagę ten kawałek:
√2x+1 = 0
2x+1 = 0
2x=−1
| | 1 | |
z dolu przez − |
| , z gory przez 0 i teraz policz całkę (czerwony obszar): |
| | 2 | |
∫
−1/2|
0 √2x+1dx = ...
pomnozyc * 2 (bo niebieski tez trzeba uwzglednic − a jest taki sam)
= wynik, i ten wynik dodać jeszcze do tej całki
2 lip 21:00
asdf:
| | 1 | |
sorry..wprowadziłem Ciebie w błąd  nie trzeba dodawać |
| − bo to juz jest w całce: |
| | 2 | |
∫
√2x+1 −
(x−1) dx
jak na razie masz policzone:
potrzebujesz pomarańczowy obszar (jak go obliczyc? − post wyzej)
| | 2 | | 2 | |
czyli na razie masz 4 |
| , jak teraz wyjdzie te pomaranczowe pole powinno wyjść |
| , |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
czyli dwie połówki po |
| |
| | 3 | |
2 lip 21:05
Angela: super, nie dość że rozumiem to jeszcze idealnie wyszło

dzięki!
2 lip 21:17