calka ograniczona
michał: oblicz jezeli istnieje:
Całka ograniczona od 0 do 1 −> funkcja podcalkowa 1/(x−1)
przepraszam ale nie wiem jak zrobic symbol calkji
2 lip 14:13
Janek191:
x − 1 = t
dx = dt
więc
| | dx | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| = ln I t I + C |
| | x −1 | | t | |
czyli
| | dx | |
∫ |
| = ln I x − 1I + C |
| | x − 1 | |
Co to jest całka ograniczona ?
Może ma być całka oznaczona ?
2 lip 14:22
Janek191:
x − 1 = t
dx = dt
więc
| | dx | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| = ln I t I + C |
| | x −1 | | t | |
czyli
| | dx | |
∫ |
| = ln I x − 1I + C |
| | x − 1 | |
Co to jest całka ograniczona ?
Może ma być całka oznaczona ?
2 lip 14:23
michał: tak przepraszam oznaczona... sorki
2 lip 14:24
pigor: całka niewłaściwa w 1
2 lip 14:26
michał: no wlasnie, tak myslalem, tylko co teraz? czy to oznacza ze nie sitnieje? czy mam zrobic
zamiast 1 Bete i lim Beta dązy do 1?
2 lip 14:28