calki - pole obszaru
agata: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
y2=x oraz y=x−2
Bardzo proszę o pomoc i krotkie wyjasnienie.
2 lip 10:35
agata: czy moglby mi ktos pomoc...
2 lip 10:52
AS: Punkt 1
Wyznacz punkty wspólne krzywej i prostej
(x− 2)2 = x ⇒ x1 = 1 , x2 = 4
Punkt 2
Oblicz pole pod krzywą w przedziale <0,4> (= P1)
Punkt 3
Oblicz pole pod prostą w przedziale <1,4> (= P2)
Punkt 4
Szukane pole P = P1 − P2 (= 55/3)
2 lip 11:04
AS: Poprawka: P = 7/3
2 lip 11:29
agata:

musze obliczyc pole narysowane na zielono, tak? czy moge podzielić je na dwa (takie odzielone
czerwona linia)? i obliczyc calke dla p1 ograniczona od 0 do 2 z
√x − (y=0) oraz pole p2
czyli calke ograniczoną od 2 do 4 z
√x − (x−2) a na koncu zsumować oba pola?
2 lip 11:42
AS:

Nie
Obszar A pod krzywą w przedziale 0 − 4
Obszar B pod prostą w przedziale 2 − 4
Szukane pole P − A
I jeszcze jedna poprawka − ostateczne pole P = 10/3 (co nagle to po diable)
2 lip 11:57
AS: Szukane pole P = B − A
2 lip 11:58
agata: dziekuje
2 lip 12:11
AS:

Rozwiązanie moje nie jest pełne − nie uwzględniłem
obszaru pod osią Ox
Obliczam pole obszaru C
| | −2 | | 2 | |
P3 = |∫01(−√x)| = | |
| *x*√x|01 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Pole obszaru D
Pole C + D
Ostatecznie całe szukane pole
| | 7 | | 27 | |
Pc = U{10}{3) + |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
Przepraszam za chaos w rozwiązywaniu − winien pośpiech.
2 lip 12:18
pigor: ..., lub np. tak
y
2=x i y=x−2 ⇔ y
2= y+2 /*4 i
x= y+2 ⇒ 4y
2−4y−8= 0 ⇔ (2y−1)
2=9 ⇔
⇔ |2y−1|=3 ⇔ 2y−1=−3 lub 2y−1=3 ⇔ 2y= −2 lub 2y= 4 ⇔ y= −1 lub y= 2 ⇒
⇒
(x,y)= (1,−1) lub
(x,y)= (4,2) − punkty przecięcia się wykresów
x=y2 i x=y+2, a pole między nimi względem osi OY wyrazić mogę wzorem :
P= ∫
2−1 (y+2−y
2)dy= (
12y
2+2y−
13y
3) |
2−1=
= 2+4−
83− (
12−2+
13)= 6−
83−
13+1,5= 6−3+1,5=
4,5 − szukane pole.
2 lip 13:44
Mila:

y
2=x
y=x−2
Wygodniej całkować po zmiennej y ( patrz wpis
Pigora)
Granice całkownia:
y=y
2−2⇔
y
2−y−2=0
y
1=−1 lub y
2=2
y=x−2 i y
2=x⇔
x=y+2 i x=y
2
P=
−1∫
2(y+2−y
2)dy wynik u
Pigora)
2 lip 18:23
agata: aha, dzieki, ja myslalam ze funkcje y
2=x czyli y=
√x należy rysować tylko nad osia x − czyli
tylko jedno (dodatnie) ramie paraboli. dlatego, pole obszaru chcialam liczyc tylko do tej osi
2 lip 18:55
Mila:
2 lip 19:01
Mila:
y2=x to wzór opisujący krzywą (parabola)
2 lip 19:13