Siema. Mam takie zadanie.
Narysuj obszar ograniczony krzywymi y=8x, y=x4 i oblicz jego Pole.
Rysunek, jak rysunek ale nie wiem jak obliczyć pole.
Z góry dzięki
(rys.)
Czy to bedzie tak wyglądać?
dla 8x
x=1 y=8 | x=2 y=16 | x=3 y=24 itd.
dla x4
x=1 y=1 | x=2 y=16 | x=3 y=81 itd.
Czyli mamy 2 punkty (0;0) oraz (2;16)
I nie potrafie złożyć całki, mianowicie obliczyć Δx
Czyżby Δx (dx) miało wynosić −8? ⇒ Δx=(x4−8x)Δx
niebieski : y = x4
czerwony : y = x
x4 − 8x = 0 ⇒ x = 0 v x3 = 8 ⇒ x = 0 v x = 2
∫02 ( 8x − x4) dx
| 1 | 1 | |||
P = ∫02 [ 8 x − x4 ] dx = [ 4 x2 − | x5 ]02 = 4*22 − | *25 − 0 = | ||
| 5 | 5 |
| 1 | ||
= 16 − | *32 = 16 − 6,4 = 9,6 | |
| 5 |
dlatego pewnie że była już 5 nad ranem a ja zacząłem od x4..... Ale wtopa
Dzięki chłopaki!