Aksjomat
bezendu:

Dane są punkty A=(2,1) i B=(5,2) Na prostej o równaniu x−y+1=0 wyznacz punkt M aby pole
trójkąta
MAB było równe 5
x−y−1=0
−y=−x+1
y=x−1
|AB|=
√(5−2)2+(2−1)2=
√32+1=
√10
a=
√10
h=
√10
i jak dalej ruszyć to zadanie ?
1 lip 21:04
Dominik: przydatny moze byc wzor na pole trojkata z uzyciem wektorow. poszukaj, jest w tablicach
maturalnych.
1 lip 21:11
bezendu: właśnie tablice

dzięki Dominik
1 lip 21:13
bezendu:
| | 1 | |
P= |
| |(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)|=5 |
| | 2 | |
| 1 | |
| |(5−2)(yc−1)−(2−1)(xc−1)|=5 |
| 2 | |
1 lip 21:20
Mila:
Może lepiej będzie, gdy obliczysz odległość punktu B od prostej, to będzie wysokość.
obliczysz jaka długość AC i dalej okrąg........
Powinny byc dwa rozwiązania.
A w ogóle, to jakie jest równanie prostej?
Jeśli takie x−y+1=0, to A nie leży na tej prostej i zmienia się sytuacja.
1 lip 21:21
bezendu: x−y−1=0
1 lip 21:22
Mila:
To zrób jak podpowiedziałam.
1 lip 21:23
bezendu: ok
1 lip 21:24
bezendu:
odległość punktu B od prostej x−y−1=0
ale coś tu się nie zgadza skoro a=
√10 h=
√2 to pole jest=
√5
1 lip 21:32
Mila:

A=(2,1) i B=(5,2), x−y−1=0
√2*|AC|=10 /*2
2|AC|=10
√2
|AC|=5
√2
(x−2)
2+(y−1)
2=(5
√2)
2 i y=x−1
M=(7,6)
M
1=(−3,−4)
1 lip 21:52
bezendu: Dziękuje bardzo
1 lip 21:54
bezendu:
Wykaż, że równanie nie ma rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych:
D=R\{−1}
(x
2−x+1)(x+1)=x
x
3+x
2−x
2−x+x+1=x
x
3−x+1=0
pierwiastkiem tego wielomianu może być albo 1 albo −1 (−1∉D)
w(1)=1
3−1+1=1 czy to wystarczy ?
1 lip 22:04
bezendu: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 10 000, które są podzielne przez 4 i
których cyfrą jedności jest 6
a
1=16
a
n=9996
a
2=36
r=20
16+(n−1)*20=9996
16+20n−20=9996
20n=10000
n=500
| | 16+9996 | |
S500= |
| *500=2503000 |
| | 2 | |
1 lip 22:25
Mila:

x
3−x+1=0 równanie ma jedno rozwiązanie rzeczywiste.
Równanie nie ma rozwiązań wymiernych.
1 lip 22:34
asdf: zeby wykazywac takie rzeczy jak "brak pierwiastkow, jedno rozwiazanie itd.." − bardzo przydatne
są pochodne, warto jest się ich nauczyc − nie jest to nic trudnego, a znacznie przyspieszają
rachunki.
1 lip 22:40
Dominik: co do posta z 21:20
zauwaz, ze yc = xc + 1. jesli wszystkie przeksztalcenia wyzej byly prawidlowe to powinno
pyknac.
1 lip 22:40
bezendu: czyli równanie to nie ma też rozwiązań całkowitych?
1 lip 22:45
Mila: C⊂W
1 lip 23:02
bezendu: to chyba coś jest nie tak w tym zbiorze

poszukam jutro tego zadania w starszym wydaniu.
Dobranoc i dziękuję za pomoc
1 lip 23:05
Mila: Może coś przekręciłeś w treści?
1 lip 23:06
Saizou : bezendu to zadanie z zielonego Aksjomatu
1 lip 23:18
ZKS:
x
1 = 2 ; y
1 = 1 ; y
2 − y
3 = 2 − (x − 1) = 3 − x
x
2 = 5 ; y
2 = 2 ; y
3 − y
1 = x − 1 − 1 = x − 2
x
3 = x ; y
3 = x − 1 ; y
1 − y
2 = 1 − 2 = −1
warunek ∑ y
n + 1 − y
n − 1 = 0
3 − x + x − 2 − 1 = 0 zatem ok liczymy pole ze wzoru
|x
n(y
n + 1 − y
n − 1)| = 2P
|2(3 − x) + 5(x − 2) + x * (−1)| = 2 * 5
|6 − 2x + 5x − 10 − x| = 10
|2x − 4| = 10
|x − 2| = 5
x − 2 = 5 ∨ x − 2 = −5
(x = 7 ∧ y = 6) ∨ (x = −3 ∧ y = −4)
Ten wzór to nic innego jak ten z tablic tylko trochę przekształcony. Miałem go na geodezji więc
go zapamiętałem bo mi się spodobał.
1 lip 23:20
ZKS:
Oczywiście zabrakło mi znaczka sigma przy wzorze do pola.
| ∑ xn(yn + 1 − yn − 1) | = 2P
1 lip 23:26
bezendu: Saizou czerwony aksjomat
2 lip 16:30
Saizou : W(x)=x3−x+1=0
równanie 3 stopnia ma przynajmniej jeden pierwiastek rzeczywisty, jeśli nie jest nim
rozwiązanie W(−1) to oznacza że W(x) ma przynajmniej jeden pierwiastek
W(−1)=−1+1+1=1
zatem dowód jest fałszywy
czy jakoś tak
2 lip 17:10
bezendu: Mila
znalazłem starsze wydanie w pdf tego aksjomatu i polecenie jest
| | x | |
wykaż, że równanie x2−x+1= |
| nie ma rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych |
| | x+1 | |
2 lip 17:13
Saizou : 22:04 o tej godzinie napisałeś że nie ma rozwiązanie w zbiorze liczb rzeczywistych

więc wystarczy skorzystać z tw. o pierwiastkach całkowitych wielomianu o współczynnikach
całkowitych i pokazać że takich pierwiastków nie ma
2 lip 17:20
bezendu: a widziałeś post 22:45

w starszym zbiorze mam w zbiorze liczb całkowitych
2 lip 17:21
Saizou : błąd w druku
2 lip 17:23
bezendu: najwidoczniej

ale w internecie również znalazłem wersje z liczbami rzeczywistymi ? czyli jak
w zbiorze liczb całkowitych, to wtedy moje rozwiązanie 22:04 jest prawidłowe
2 lip 18:15
bezendu: ?
2 lip 18:47
Mila:
Nie ma rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych.
Gdyby takie istniały, to mogłyby to być liczby ze zbioru {1,−1} a nie są.
2 lip 19:00
bezendu: Czyli −1 odpada bo ∉D i sprawdzam tylko W(1)≠0 więc nie ma rozwiązań w zbiorze liczb
całkowitych ?
2 lip 19:02
Mila: Tak.
2 lip 19:05
bezendu: Dziękuje, mam jeszcze jedno zadanie ? Miałabyś chwilę czasu teraz, albo wieczorem ?
2 lip 19:06
Mila: Tak, nie przejmuj się, gdy nie odpowiem zaraz, bo odwołują mnie od komputera.
Pisz.
2 lip 19:11
bezendu:
| | 2 | |
Dana jest funkcja |
| wykaż, że wykres tej funkcji jest symetryczny względem prostej |
| | x2−4x | |
x=2
x
2−4x≠0
x(x−4)≠0
D=R\{0,4}
Narysować ten wykres funkcji i prostą x=2 ? A może da się to zrobić bez rysowania ?
2 lip 19:18
ZKS:
Może przesunąć o 2 jednostki w lewo ten wykres wtedy osiami współrzędnych będzie y = 0 oraz
x = 2 i wtedy pokazać parzystość tej funkcji?
| | 2 | |
f(x + 2) = |
| |
| | (x + 2)(x − 2) | |
Niech f(x + 2) = g(x)
warunek parzystości funkcji
g(x) = g(−x)
| | 2 | |
g(−x) = |
| |
| | (−x + 2)(−x − 2) | |
| | 2 | |
g(−x) = |
| |
| | −(x − 2) * −(x + 2) | |
g(x) = g(−x).
Tylko co do tego sposobu nie mam pewności niech to ktoś zatwierdzi lepiej.
2 lip 19:49
ZKS:
Trochę namieszałem jeżeli przesuniemy ten wykres o 2 jednostki w lewo to wtedy wykres ten
będzie symetryczny względem osi OY i wtedy należy zbadać parzystość tej funkcji czy aby
na pewno wykres ten jest symetryczny względem prostej x = 2.
2 lip 19:55
Mila:
1) Wyprowadź wzór opisujący przekształcenie płaszczyzny przez symetrię osiową względem
prostej :
x=2
| | 2 | |
2) Znajdź wzór funkcji g(x) po przekształceniu f(x)= |
| przez tę symetrię. |
| | x2−4x | |
Powinno wyjść:
g(x)=f(x)
Skąd masz to zadanie?
2 lip 19:56
Mila:
Teraz u mnie kolacja. Będę później.
2 lip 19:59
bezendu: Zadanie które zamieszczam ostatnim czasem pochodzą z czerwonego aksjomatu
2 lip 20:09
bezendu: Miałem symetrię względem osi OY,OY, względem punktu ale nie wiem jak względem prostej..
2 lip 20:24
Mila:

1)
symetria względem prostej x=2
x=2 oś symetrii
P(x,y)− dany punkt
P'(x',y')− punkt symetryczny do P(x,y) względem prostej x=2
y'=y
S=(2,y) jest środkiem PP'
x'+x=4
x'=4−x
Szukane przekształcenie:
x'=4−x i y'=y
| | 2 | |
2) przekształcenie funkcji: f(x)=y= |
| |
| | x2−4x | |
dokończ i opuść znaczki '
2 lip 20:47
Mila:
Wyjaśnienie:
Do wzoru funkcji f(x) podstawiamy y' za y,
następnie wyznaczamy x:
x'=4−x to x=4−x'
Do wzoru funkcji podstawiamy 4−x' za x.
2 lip 20:52
2 lip 21:09
Mila: Wniosek:
wykres f(x) jest symetryczny względem prostej x=2.
2 lip 21:38
bezendu:
| | x3 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| |
| | x2−1 | |
a) wykaż, że wykres tej funkcji jest symetryczny względem początku układu współrzędnych
b) wyznacz te wartości x dla których zachodzi nierówność f(x)≥0
a) −f(−x) ? wystarczy to zastosować ?
b) D=R\{−1,1}
x
3(x
2−1)≥0
x
3(x−1)(x+1)≥0
x∊(−1,0>∪(1,
∞)
2 lip 21:38
Aga1.: a)Tak.
Wykaż,że f(x)=−f(−x)
b)ok.
2 lip 22:07
bezendu:
| | (−x)3 | | −x3 | | x3 | |
−f(−x)=−( |
| )=−( |
| )= |
| |
| | (−x)2−1 | | x2−1 | | −x2+1 | |
zgadza się ?
2 lip 22:16
bezendu: poprawka
| | (−x)3 | | −x3 | | x3 | |
−f(−x)=− |
| =− |
| = |
| |
| | (−x)2−1 | | x2−1 | | x2−1 | |
czyli jak f(x)=−f(−x) to znaczy, że jest symetryczny względem początku układu współrzędnych ?
2 lip 22:24
bezendu: Jeszcze pytanie: Jeśli mam zadanie typu: Wykaż, że wykres jest symetryczny względem.... to
zawsze wykres dany w zadaniu musi się równań wykresowi funkcji po odpowiednim przekształceniu
?
2 lip 22:29
Mila: Tak.
Figury symetryczne są przystające.
2 lip 22:58
bezendu: Dziękuję
3 lip 05:37