różniczka
abc: y'' − 2y' + 2y = 4x − 2x2 pomoże ktoś?
30 cze 23:31
abc: proszę o pomoc z różniczkami, będę wielce wdzięczny
1 lip 01:50
ZKS:
y' = r
r2 − 2r + 2 = 0
(r − 1)2 − i2 = 0
(r − 1 + i)(r − 1 − i) = 0 ⇒ r = 1 ± i
yo = ex[C1cos(x) + C2sin(x)]
Równanie szczególne przewidujemy postaci ys = ax2 + bx + c
y's = 2ax + b
y''s = 2a
2a − 4ax − 2b + 2ax2 + 2bx + 2c = 4x − 2x2
2a = −2 ⇒ a = −1
−4a + 2b = 4 ⇒ 4 + 2b = 4 ⇒ b = 0
2a − 2b + 2c = 0 ⇒ −2 + 2c = 0 ⇒ c = 1
ys = −x2 + 1
y = yo + ys
y = ex[C1cos(x) + C2sin(x)] + 1 − x2.
1 lip 03:17