DZIĘKUJĘ
:): sprawdz czy układ wektorów {[1,−2,3] , [1,0,1] , [0,2,−1]} jest bazą w R3 ?
jEŚLI TAK TO ZNAJDZ WSPÓŁRZĘDNE WEKTORA [3,−2,5] W TEJ BAZIE
30 cze 20:42
Basia:
jeżeli są liniowo niezależne to są bazą
a*1+b*1+c*0 = 0
a*(−2)+b*0+c*2 = 0
a*3+b*1+c*(−1) = 0
a+b = 0
−2a+2c = 0
3a+b−c = 0
b = −a
−a+c = 0
2a−c=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
a=0
b=0
c=0
czyli to jest baza
teraz
a*1+b*1+c*0 = 3
a*(−2)+b*0+c*2 = −2
a*3+b*1+c*(−1) = 5
a+b = 3
b = 3−a
−2a+2c = −2
3a+3−a−c = 5
−a+c = −1
2a−c = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a = 1
b = 2
c = 0
[3,−2,5] = 1*[1,−2,3]+2*[1,0,1]+0*[0,2,−1]
1 lip 14:54