Macierze
dsa123: Macierze
Dla jakich wartości parametru P ukł. jest sprzeczny
px+y+2pz=0
2x+py+z=0
x+py+2z=3
Zrobiłem to z Cramera, żeby wyznacznik mi wyszedł 0.
Był równy 0 przy P równym 1 i −1, ale nie wiem czy to oznacza że jest to układ sprzeczny czy
nie da się go rozwiązać z Cramera?
Pomóżcie.
30 cze 19:20
Janek191:
Jeżeli W = 0 ∧ ( Wx ≠ 0 ∨ Wy ≠ 0 ) ⇒ układ jest sprzeczny.
I 0 1 2p I
Wx = I 0 p 1 I = 3 − 6 p2
I 3 p 2 I
Dla p = − 1 lub p = 1 Wx ≠ 0 , zatem ten układ jest sprzeczny.
30 cze 22:19