Dwumian Newtona
zadanie: wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n:
1
o spr. dla n=1
| | | | | | | | | | | | | |
2o zal. ind. dla n=k: | 2+ | 2+ | 2+...+ | 2+ | 2= | |
| | | | | | | |
teza ind. dla n=k+1:
dowod: i wlasnie nie wiem jak udowodnic?
30 cze 15:32
zadanie: pomoze ktos?
30 cze 16:33
zadanie: a moze jest jakis inny sposob?
30 cze 17:08
zadanie: ?
30 cze 21:42
Vax: | | | | | |
Ponieważ | = | wystarczy pokazać, że: |
| | | |
Załóżmy, że mamy grupę 2n osób, n chłopców i n dziewczyn. Zastanówmy się, na ile sposobów można
| | | |
wybrać grupę n osobową. Z jednej strony jest to | , z drugiej strony możemy ją wybierać |
| | |
w ten sposób, że sumujemy ilość wszystkich grup w której jest n chłopców i 0 dziewczyn (czyli
| | | | | | | |
| ), n−1 chłopców i 1 dziewczyna ( | ), n−2 chłopców i 2 dziewczyny |
| | | |
| | | | |
( | itd.. aż do 0 chłopców i n dziewczyn, skąd: |
| | |
30 cze 22:48
zadanie: dziekuje
30 cze 23:31
zadanie: a tym indukcyjnym da sie ?
1 lip 22:17
zadanie: ?
1 lip 23:50
wredulus_pospolitus:
indukcyjnie
zauważasz, że:
| | | | (k+1)! | | k! | | | |
( | )2 = ( |
| )2 = (k+1)2*( |
| )2 = (k+1)2*( | )2 |
| | | 1*k! | | k! | | |
| | | | (k+1)! | | k+1 | | k! | |
( | )2 = ( |
| )2 = ( |
| )2*( |
| )2 = |
| | | j!*(k+1−j)! | | j | | (j−1)!(k−j+1)! | |
i tutaj trza się jeszcze mocno nagłowić jak przekształcić aby mozna było skorzystać z założenia
indukcyjnego
2 lip 10:12
zadanie: dziekuje
ale ja chyba na to nie wpadne
2 lip 18:24