z5 = (√3 − i)5
Trzeba skorzystać ze wzory de Moivre'a.
1. Przekształcamy na postać trygonometryczną
|z| = √√32 + (−1)2 = √9 + 1 = √10
| √3 | √30 | |||
cos φ = | = | |||
| √10 | 10 |
| 1 | √3 | |||
sin φ = − | = − | |||
| √3 | 3 |
| √3 | ||
IV ćwiartka i α0 = arcsin | ||
| 3 |
| √3 | ||
Zatem φ = 2π − arcsin | ||
| 3 |
| √3 | √3 | |||
z = √10(cos(2π − arcsin | + isin(2π − arcsin | )) − postać trygonometryczna | ||
| 3 | 3 |
| √3 | √3 | |||
(√3 − i)5 = (√10)5[cos(10π − 5arcsin | ) + isin(10π − 5arcsin | )] | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
Oj tam sinus φ = − | ||
| √10 |
| √3 | ||
cos φ = | ||
| 2 |
| −1 | ||
sin φ = | ||
| 2 |
| π | 11 | |||
φ = 2π − | = | π | ||
| 6 | 6 |