matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Adler:
e
sinx
∫
cosx
30 cze 14:35
asdf:
wymyśliłeś sobie tą całke?
30 cze 14:55
123:
1
przez części ni cholery nie pójdzie bo jeśli sobie weźmiemy za u = e
sinx
a v' =
cosx
to wyjdziemy na świetną całkę typu:
1
∫cosxe
sinx
(ln|1 − tg
x
2
| + ln|1 + tg
x
2
|) a jeśli weźmiemy za u =
a za v'
cosx
= e
sinx
to całka z e
sinx
nie istnieje...
30 cze 15:06
Adler:
Przepraszam najmocniej. Popełniem bład. Calka ma być typu ∫cos(x)e
sinx
. A to już jest raczej banalne... Sorry
30 cze 15:13
asdf:
t = sinx
i wszystko jasne
30 cze 15:14