W ciągu 8 godzin pracy obserwowano 4 robotników.
madzia: W ciągu 8 godzin pracy obserwowano 4 robotników.
Robotnik 1 zużywał na wykonanie elementu 5 minut.
Robotnik 2 zużywał 3 minut.
Robotnik 3 zużywał 7 minut.
Robotnik 4 zużywał 10 minut.
Oblicz średni czas wykonania jednego elementu.
Proszę pomóżcie, bardzo mi jest to potrzebne
30 cze 13:29
pigor: ..., otóż niech
x= ? − szukany średni czas wykonania 1 elementu, to
x jest średnią harmoniczną czasów, czyli
| | 4 | | 4 | |
x= |
| = |
| = |
| | 15+13+17+110 | | 815+1770 | |
| | 4*15*70 | | 4200 | |
= |
| = |
| ≈ 5,15 min.= 5min. 9sek. . ... |
| | 8*70+17*15 | | 815 | |
30 cze 14:01
pigor: ,,,ale głowy nie dam sobie uciąć, bo o nie wiem jak tu działa to 8 godzin pracy
30 cze 14:10