Płaszczyzna Zespolona
abcabc: Mam to narysować na płaszczyźnie zespolonej.
Gdy pomnożę przez sprzężenie to wychodzi mi coś takiego:
Nie wiem czy nawet to dobrze policzyłem i nie wiem jak dalej? Może jakaś podpowiedź żebym mógł
z tym ruszyć
Chyba że mam to zrobić tak że pomnożę przez mianownik
1+iz = 1−iz
2iz=0 ale to i tak mi chyba nic nie daje, bo dalej nei wiem jak to narysować.
30 cze 12:40
pigor: ... ,np. tak : niech z= x+iy, to
| 1+iz | | 1+i(x+iy) | | 1−y+ix | |
| = |
| = |
| = |
| 1−iz | | 1−i(x+iy) | | 1+y−ix | |
| | (1−y+ix)(1+y+ix) | | (1+ix)2−y2 | |
= |
| = |
| = |
| | (1+y−ix)(1+y+ix) | | (1+y2)2+x2 | |
| | 1−x2+2xi−y2 | | 1−x2−y2+2xi | |
= |
| = |
| ⇒ |
| | 1+2y2+y4+x2 | | 1+2y2+y4+x2 | |
| | 1−x2−y2 | |
⇒ |
| = 1 ⇔ 1−x2−y2= 1+2y2+y4+x2 ⇔ |
| | 1+2y2+y4+x2 | |
⇔
y4+3y2+2x2= 0 no i teraz (jeśli nigdzie nie walnąłem się) trzeba pomyśleć
co to za krzywa
30 cze 13:13
ICSP: w drugiej linijce masz błąd
30 cze 13:16
pigor: ...dzięki , po co ten w mianowniku y
2 w nawiasie , a więc powinno być :
| | (1+ix)2−y2 | | 1−x2−y2+2xi | |
... = |
| = |
| ... ⇒ |
| | (1+y)2+x2 | | 1+2y+y2+x2 | |
⇒ 1−x
2−y
2 = 1+2y+y
2+x
2 ⇔ 2y
2+2y+2x
2= 0 /:2 ⇔ x
2+y
2+y= 0 ⇔
⇔ x
2+y
2+2*
12y+
14=
14 ⇔
x2+(y+12)2= 14 − okrąg o środku w
S=(0,
12) i promieniu r=
12 . ...
30 cze 13:29