poprawka
poprawka: jak przygotować się do matury z polskiego? Jak wy się przygotowaliście?
30 cze 12:01
use: jan miesiąc przed maturą przerobilem wszystkie streszczenia lektur zeby miec jako taki
caloksztalt utworow czyli zeby mniej wiecej ogarniac jacy bohaterowie jaka fabula i takie tam
pierdoly zeby nie pomylic na maturze pana tadeusza z potopem na przyklad

a na maturze musisz skupic sie najpierw na napisaniu wypracowania ( bo tak czy siak musisz go
napisac zeby mature zdac wiec wg mnie lepiej najpierw napisac a potem zabrac sie za czesc
pierwsza matury)
I ogolnie glowa do gory wiekszosc rzeczy jest w tekscie ( zobacz na maturach z poprzednich lat
jak to wyglada przeczytaj sobie tekst do wypracowania a potem zobacz w kluczu co oni chcieli
zebys im opisal ). Wydaje mi sie ze to w zupelnosci wystarczy zeby zdac mature z polskiego
oczywiscie i bez przerabiania streszczen mozna to zdac ale jednak czlowiek sie pewniej czuje
jak ogarnia w miare zagadnienia i zawsze mozna napisac z jakiej eopki jest dzielo i takie tam
pierdoly ^^

No i wazne jest zebys napisal dosc dluugie wypracowanie zeby sie nie czepiali ze masz za malo
slow
30 cze 14:55
nie lubię matmy : Tak jak kolega wyżej napisał najlepiej przeczytać streszczenia , zwracaj uwagę na rocznice (np.
w tym roku jest okrągła rocznica Powstania Styczniowego i akurat trafiła się Gloria Victis) −
to jest bardzo ważne bo zazwyczaj CKE się na tym opiera . Jeśli nie podchodzą ci lekturki to
możesz wziąć wiersz. Nie wiem czy piszesz poprawkę sierpniową ,ale jeśli tak to jest duże
prawdopodobieństwo ,że ponownie pojawi się Orzeszkowa tylko tym razem "Nad Niemnem" (bo jest
jej rok )−chodź nie wiadomo co wymyślą.
Nie zgodzę się ,że im dłuższe wypracowanie tym lepsze , wystarczy ,że napiszesz (krótko ,
zwięźle i na temat ) , tak aby twoja praca miała przynajmniej 250 słów , jeśli nie
przeczytałaś jakieś lekturki i akurat pojawiła się na maturze to opieraj się tylko na tekście
i pisz z niego cokolwiek (oczywiście na temat)
30 cze 15:54
poprawka: dzięki za info.
30 cze 16:55