30 cze 11:31
Patryk: może trzeba w mianowniku zamienić cosinus na sinus ,z jedynki trygonometrycznej i przez
podstawienie
30 cze 11:37
zadanie: podstawienie mógłbyś napisać
30 cze 11:40
Rafał28:
sin3x = sinx * (1 − cos2 x)
t = cos x
30 cze 11:55
zadanie: nie moge sobie dalej poradzic napiszesz całą?
30 cze 12:04
asdf:
t = cosx
dt = − sinxdx
t
2 = cos
2x
| | −sinx*(−sin2x)dx | | −sinx(cos2x−1)dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| | 1−2cos2x | | 1−2cos2x | |
(t=cosx,dt = − sinxdx, t
2 = cos
2x)
teraz podziel
t
2 − 1 / 1−2t
2, (bo w mianowniku jest ten sam stopien co w liczniku, a w liczniku musi byc
wiekszy..)
i dalej, nie wiesz − pytaj.
30 cze 12:16
zadanie: zrób dalej prosze, bede wdzięczny.
1 lip 20:50
asdf: coś od siebie, będę pomagał jak nie bedziesz wiedziec − ale na gotowca nie licz.
1 lip 20:51
Mila: Możesz od razu na ułamki proste, ale lepiej podzielic:(wolfram pomoże)
albo przekształcasz:
| t2−1 | | 1 | | 2t2−2 | | 1 | | 2t2−1−1 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| −2t2+1 | | 2 | | −2t2+1 | | 2 | | −2t2+1 | |
teraz ułamki proste
1 lip 21:11
zadanie: w ten sposób dzieki
1 lip 21:25
Mila: Licz, to brzydka całka.
1 lip 21:35