dzielenie wielomianu
piotruś: Wyliczyć resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian Q(x)=3x2−6x−24 wiedząc, że W(−2)=1
i W(4)=5
30 cze 11:26
Piotr: W(x)=Q(x)+R(x)
Reszta z dzielenia jest o jeden stopień mniejsza od wielomianu przez ktory dzielimy. A więc
jest stopnia pierwszego, zatem R(x)=ax+b
Wiedzać, ze:
W(−2)=1
W(4)=5
Q(x)=3x
2−6x−24=(x−4)(x+2)
1=(−2−4)(−2+2) −2a+b
5=(4−4)(4+2)+4a+b
Otrzymuje uklad rownan:
−2a+b=1 *2
4a+b=5
−4a+2b=2
4a+b=5
3b=7
−4a+b=2
30 cze 11:47
Piotr: Aj zle Q(x) rozlozylem ale chyba sobie poradzisz juz
30 cze 11:49
Piotr: Q(x)=3(x−4)(x+2) ale wynik powinien być dobry tylko tam ''3'' dostaw jeszcze
30 cze 11:52
Piotr: W(x)=Q(x)*P(x)+R(x) << powinno byc tak. Wielomian P(x) nie znasz go ale on ''wyzeruje się'' bo
Q(x) bedzie wynosic 0 a jak mnozysz cos przez 0 to zawsze jest zero
30 cze 11:57
Mila:
| | 2 | | 7 | | −4 | | 7 | |
R(−2)= |
| *(−2)+ |
| = |
| + |
| =1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 7 | | 8 | | 7 | | 15 | |
R(4)= |
| *4+ |
| = |
| + |
| = |
| =5 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
30 cze 22:23