Rafał28:
Ja osobiście znam ten dowód bez użycia symbolu sigma na tej samej zasadzie, ale zobaczmy
Jesteśmy w tym punkcie:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n n
| | | | | |
(x + y)n + 1 = ∑ | xn−k+1yk + ∑ | xn−kyk+1 |
| | | |
k=0 k=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z tej sumy wyciągamy pierwszy wyraz:
n n
| | | | | | | |
∑ | xn−k+1yk = | xn + 1 + ∑ | xn−k+1yk |
| | | | |
k=0 k=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z następnej sumy mamy:
n
| | | | | | | | | |
∑ | xn−kyk+1 = | xny + | xn−1y2 +...+ | xyn |
| | | | | |
k=0
n
| | | | | | | |
+ | yn+1 = ∑ | xn−k+1yk + | yn+1 |
| | | | |
k=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ja tu po prostu rozpisałem i zastosowałem taką sumę wyrazów aby później dało się wyłączyć przed
nawias x
n−k+1y
k. Czy da się sprytnie przejść z jednej sigmy na drugą? Nie wiem, nie
przeczę ani nie potwierdzam. Dalej już chyba łatwo.