Liczba zespolona
Lisster: W jaki sposób można rozwiązać zadanie poprzez wzór Moivre'a gdy wychodzi np.√−3−4i więc w
takim wypadku |z|=5 ,cos =−35 i sin=−45 ? .Więc we wzorach nie można wyznaczyć
dokładnego kąta.I w jaki sposób najprościej rozwiązywać tego typu zadania gdy nie możemy
wyznaczyć dokładnego kąta ?
29 cze 22:42
Basia: napisz dokładnie treść zadania
29 cze 22:47
Lisster: √−3−4i sprowadzając do metody trygonometrycznej i oblicz tą metodą.
29 cze 22:53
Basia: no to tylko tak jak tutaj opisali
https://pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_zespolone
a = 5*
−35 = −3
b = 5*
−45 = −4
φ= −π+arctg
43
i teraz skorzystać z wzorów Moivre'a
to nie jest trudne tylko zapis paskudny (na papierze nie jest tak źle)
29 cze 22:59
ICSP: metoda trygonometryczna? Moze być postać trygonometryczna. Tutaj znacznie lepiej i prościej
jest po prostu zauważyc że pierwiastek z liczby zespolonej jest liczbą zespoloną czyli
√−3 − 4i = x + yi gdzie x,y, ∊ R
zatem
−3 − 4i = x2 − y2 + 2xyi
porównując części rzeczywiste oraz urojone dostajesz układ równań :
x2 − y2 = −3
2xy = −4
Wystarczy go rozwiazać i napisać odp.
29 cze 23:10
Lisster: No tak postać trygonometryczna pomyliłem się.Dzięki
29 cze 23:12
Lisster: A poprzez sprowadzenie do postaci trygonometrycznej jak można rozwiązać to zadanie ?
29 cze 23:15
Basia: oczywiście, że prościej jest tak jak opisał ICSP, ale jeżeli musisz wykorzystać
postać trygonometryczną to nie ma zmiłuj się
@ICSP czasem stawiają takie dziwne wymagania, nie wiadomo po co
29 cze 23:16
Basia: już Ci napisałam jak
29 cze 23:16
Lisster: No tak racja

Bardzo trudne wydaje się rozwiązanie sprowadzając do metody w tym zadaniu ale
tak jest w treści.Coś popróbuje dzięki.
29 cze 23:21
Mila:
To prosty przykład do odgadnięcia:
(1−2i)2=−3−4i
(−1+2i)2=−3−4i
29 cze 23:22