wyznacznik macierzy
Monika:
|a 2 3 ... n−1 n |
|1 2a 3 ... n−1 n |
|... .... ... .... ..... ... |
|1 2 3 .... a(n−1) n |
|1 2 3 .... n−1 an |
29 cze 22:16
Monika: 
29 cze 22:20
Monika:
29 cze 22:27
Monika: 
?
29 cze 22:35
Monika: /

29 cze 22:51
Basia:
zobacz jak to będzie dla n=2, potem dla n=3, ostatecznie jeszcze dla n=4
a potem może jakiś wniosek i ewentualnie dowód indukcyjny
29 cze 22:52
Monika: wyszło mi że dla
n=1 w1=a
n=2 w2=2(a2−1)
n=3 w3=6a(a2−3)+12
n=4 w4=24a2(a2−2)
29 cze 23:54
Monika: w
1=a
w
2=2(a+1)(a−1)
w
3=6(a+2)(a−1)
2
w
4=24(a−1)
2(a+1)
2
W
n=n!*(a+1)..

30 cze 18:03
Monika:
30 cze 18:21
Monika:
30 cze 18:28
Monika:
30 cze 19:18
Monika: 
30 cze 19:38
Monika:
30 cze 20:28
Monika:
30 cze 20:48
Trivial:
30 cze 20:49
Monika: jak to zrobić?
30 cze 20:53
Trivial:
Można to zrobić tak:
Wn = det
a 2 3 ... n−1 n
1 2a 3 ... n−1 n
1 2 3a ... n−1 n
... ... ... ... ...
1 2 3 ... (n−1)a n
1 2 3 ... n−1 an
Odejmujemy wiersz przedostatni od ostatniego:
= det
a 2 3 ... n−1 n
1 2a 3 ... n−1 n
1 2 3a ... n−1 n
... ... ... ... ... ...
1 2 3 ... (n−1)a n
0 0 0 ... (n−1)(1−a) n(a−1)
Korzystamy z rozwinięcia Laplace'a na elemencie (n, n−1):
= (−1)n+n−1(n−1)(1−a)*det
a 2 3 ... n−2 n
1 2a 3 ... n−2 n
1 2 3a ... n−2 n
... ... ... ... ... ...
1 2 3 ... (n−2)a n
+ (−1)n+nn(a−1)*det
1 2a 3 ... n−1
1 2 3a ... n−1
... ... ... ... ...
1 2 3 ... (n−1)a
Pierwszy z wyznaczników ma kolumnę samych n → wyznacznik 0. Drugi to po prostu
n(a−1)*Wn−1
Więc mamy:
Wn = n(a−1)*Wn−1 = [n(a−1)]n−1*W1 = [n(a−1)]n−1*a = ann−1(a−1)n−1.
30 cze 21:00
Monika: jeżeli
w1=a
w2=2(a−1)(a+1)
w3=6(a−1)2(a+2)
w4=24(a−1)2(a+1)2
to jakie powinno być Wn=
30 cze 21:00
Trivial:
A nie, przepraszam. Jest błąd w końcowej linijce.
Wn = n(a−1)*Wn−1
= n(n−1)(a−1)2Wn−2
= n!(a−1)n−1W1
= a(a−1)n−1*n!.
30 cze 21:05
Trivial: Zastanawiam się czy to moje rozwiązanie w ogóle działa. Gdzieś jest chyba błąd.
30 cze 21:17
Monika: noo
30 cze 22:06
Monika: jest błąd
30 cze 22:08
Monika: pomocy
30 cze 22:13
Trivial: ... A może coś od siebie..
30 cze 22:15
Monika: no ja nic nie wiem
30 cze 22:25
Monika: 
?
30 cze 22:48
Monika:
1 lip 00:33
Monika: czy ktoś wie jak to zrobić
1 lip 15:07
Monika:
1 lip 17:52
Monika:
/
/?
1 lip 20:49
Monika:
1 lip 21:30
Monika:
1 lip 22:29