zadanie z matury z czerwca 2013 rozszerzenie
deni:
Jest to zadanie z matury z czerwca 2013 ,prosze o calkowite zrobienie,czyli udowodnienie
Tej rownosci
3√9 + √80 + 3√9 − √80 =3
29 cze 21:38
ICSP: 3√9 + √80 + 3√9 − √80 = x. Pokazać ze x = 3. Podnosząc do trzeciej potęgi :
(3√9 + √80 + 3√9 − √80)3 = x3
9 + √80 + 3(3√9 + √80 + 3√9 − √80) + 9 − √80 = x3
18 + 3x = x3
x3 − 3x − 18 = 0
x3 − 9x + 6x − 18 = 0
(x−3)(x2 + 3x) + 6(x−3) = 0
(x−3)(x2 + 3x + 6) = 0
x = 3
c.n.u.
29 cze 21:53
deni: Kurde no a ja caly czas zaczynalem od tej holernej trojki i dochodzilem
Do tego samego co na poczatku... a tu za 3 trzeba niewiadoma..
Ok dzieki
29 cze 22:04
Piotr: Deni skąd masz mature z czerwca 2013? Moglbys podac Link

? Bo na CKE nie ma jeszcze
3 lip 00:11
Eta:
2 sposób
√80=4
√5
| | 3+√5 | | 27+27√5+45+5√5 | | 72+32√5 | |
( |
| )3= |
| = |
| =9+4√5 |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
| | 3+√5 | | 3−√5 | | 6 | |
zatem L= |
| + |
| = |
| =3= P |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.u
8 lip 21:52