Znajdź asymptoty funkcji.
abb: 1). xe4/x−1
2). e1/x−x
29 cze 20:09
wredulus_pospolitus:
potrafisz wyznaczyć dziedzinę funkcji

potrafisz liczyć granice
29 cze 20:47
use: przydaloby sie zbadac przebieg zmiennosci cale funkcji a nie tylko asymptoty

]
29 cze 20:50
abb: to, że przebieg trzeba zrobić, to ja dobrze wiem, a odnoście pytań, czy umiem, umiem, ale za
każdym razem wychodzi mi cos innego i chciałam, aby ktoś ogarnięty mi to zrobił, bym
wiedziała,ze na 100 pro mam dobrzee

i nie dziekuję
30 cze 22:17
Mila:

1)
f(x)=xe
4x−1 taki wzór?
2) f(x)=e
1x−x
D=R\{0}
Granice na krańcach dziedziny:
1)lim
x→0−(e
1x−x)=0
lim
x→0+(e
1x−x)=
∞⇔x=0 asymptota pionowa prawostronna
2) Poziome asymptoty
lim
x→∞(e
1x−x)=−
∞
lim
x→−∞(e
1x−x)=
∞
3) asymptoty ukośne: y=ax+b
a=−1
b=lim
x→∞(f(x)−ax)=lim
x→∞(e
1x−x−(−x))=lim
x→∞e
1x=1
y=−x+1 asymptota ukośna
4) Extrema
| | 1 | | 1 | |
− |
| e1x−1=0⇔− |
| e1x=1⇔e1x=−x2 brak rozwiązań. |
| | x2 | | x2 | |
ekstremów brak
f'(x)<− dla x∊R\{0} ⇔funkcja jest malejąca w przedziałach : (−
∞,0)∪(0,
∞)
30 cze 22:58