Wykaż że równanie jest prawdziwe.
Bartek: √8−2√15 + √5−2√6 + √8+2√2−2√5−2√10 = 1
Mamy wykazać że to jest prawdą.
W tym ostatnim jakby ktoś nie mógł dojrzeć jest pierwiastek z 8+ 2pier2 − 2pier5 −2pier10
29 cze 17:27
29 cze 17:29
Bogdan:
8 − 2√15 = (√5 − √3)2
5 − 2√6 = (√3 − √2)2
8 + 2√2 − 2√5 − 2√10 = (1 − √5 + √2)2
29 cze 18:05
Janek191:
√8 − 2 √15 + √ 5 − 2√6 + √8 + 2 √2 − 2√5 − 2√10 =
= √5 − √3 + √3 − √2 + 1 + √2 − √5 = 1
bo
8 − 2 √15 = ( √3 − √5)2 ⇒ √ 8 − 2 √15 = I √3 − √5 I = √5 − √3
5 − 2 √6 = ( √2 − √3)2 ⇒ √ 5 − 2 √6 = I √2 − √3I = √3 − √2
8 + 2√2 − 2√5 − 2√10 = [ ( 1 + √2) − √5]2 ⇒
⇒ √8 + 2 √2 − 2√5 − 2 √10 = I 1 + √2 − √5 I = 1 + √2 − √5
29 cze 18:11