matematykaszkolna.pl
Wzór zamiast tablicy rozkładu normalnego tomasz: Cześć Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na tego typu pytanie ale gdzie jak nie na matematyka.pisz.pl emotka Do rzeczy.. Piszę aplikację algorytmu pert. Wszystko działa świetnie ale na końcu mam do wyliczenia prawdopodobieństwo, które czytam z tablicy rozkładu normalnego. Mam wrzucone po prostu wartości z tablicy do aplikacji ale chciałbym aby to nie było w ten sposób robione. Chciałbym zaimplementować wzór. Jednak barierą jest to, że chyba się to liczy całką czego nie napiszę w aplikacji. Czy istnieje wzór jakiś na wyliczenie wartości z tablicy?
29 cze 13:08
Nienor: Chodzi ci o wartość dystrybuanty rozkładu Gaussa Tak jest, ale jak piszesz to całka i to niezbyt ładna całka, jak się ją szacuje w programowaniu, nie wiem (może jakieś rozwinięcie w szereg McLaurina )
29 cze 13:24
tomasz: Hmm no całki nie napiszę w programie a tym bardziej jak mówisz, że to nie łatwa całka Tak, to wartość dystrybuanty rozkładu Gaussa. No trudno. Niech zostanie tak, jak jest albo gdzieś znajdę wybitnego matematyka, który może coś wymyśli ale wątpię emotka Dzięki za zainteresowanie emotka
1 lip 21:31