zastosowanie calek
artur: oblicz objętość bryły która powstaje przez obrót dookoła osi OX figury ograniczonej krzywymi o
równaniach y=x2 i x=y2.
29 cze 11:19
AS:
Szukam punktu wspólnego dla obu krzywych
x
2 = x
4 ⇒ x1 = 0 lub x2 = 1 (dla I ćwiartki)
Wzór na objętość
V = π∫[a,b] y
2dx
Objętość bryły z obrotu funkcji y =
√x
| | x2 | | 12 | | 02 | |
V1 = π∫[1,0]xdx = π*( |
| [1,0]) = π( |
| − |
| ) = π/2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x5 | | 15 | | 05 | |
V2 = π∫[1,0]x4dx = π*( |
| [1,0]) = π( |
| − |
| ) = π/5 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
V = V1 − V2 = π/2 − π/5 = 3*π/10
29 cze 12:21
AS: Jak zwykle chochlik rozrabia − winno być (granice całkowania)
V1 = π∫[0,1]xdx =... i dalej tak samo.
29 cze 12:30
AS: Jeszcze jedna poprawka
Szukam punktu wspólnego dla obu krzywych
x2 = √x ⇒ x4 = x ⇔x*(x3 − 1) = 0 ⇒ x1 = 0 , x2 = 1
29 cze 19:06
Mila:

y=x
2 i x=y
2.
x=(x
2)
2
x−x
4=0
x(1−x
3)=0
x=0 lub x=1
Dalej wg wskazówek
AS−a.
29 cze 21:41