.
asdf: No nie możliwe!

Witam, znowu zaliczyłem matme

Dzieki wszystkim za pomoc i miłego odpoczynku w czasie
wakacji!
28 cze 23:20
Vizer: *Niemożliwe

Kurcze to szkoda normalnie no
28 cze 23:24
asdf: no szkoda
28 cze 23:31
Vizer: Super
asdf bardzo się cieszę

Czyli na wrzesień nic?
28 cze 23:32
asdf: jutro wyniki egzaminu z cyfrowki, jak zdam to jedynie we wrzesniu na uczelnie, ale z wnioskiem
o stypendium
28 cze 23:34
asdf: a jak u Ciebie

?
28 cze 23:34
Trivial:
28 cze 23:36
Vizer:
Nie no ja taki wzorowy student jak Ty nie jestem

W skrócie na wrzesień musi coś być, ale
tylko jedno na szczęście
28 cze 23:36
Vizer:
Trivi Ty się nie ciesz tak, Ty też masz spokój do października, nie?
28 cze 23:38
asdf: przejdzie mi...

"ileż" można
28 cze 23:38
Trivial: 
Tak.
28 cze 23:38
asdf: Trivial, ciężka sesja i już po? (juz nie pytam czy zdales − bo to do tego jest "trywialna"
odpowiedź

)
28 cze 23:39
Trivial: sesja była ciężka, nauka przez 5 dni bez przerwy no i wszystko ładnie zdane.
28 cze 23:40
asdf: ja podobnie, ale to chyba u każdego (kto chcial zdac, nawet jak nie wszystko zdal)

Leżą obok
mnie dwie książki − Symfonia C++ tom I i II, warto ogarnąć, czy szkoda czasu?
28 cze 23:41
Vizer:
Eh nic tylko zdołować się można na tym forum noo

Ja oczywiście specjalnie nie zdałem by nie
zepsuć tradycji wrześniowej
28 cze 23:41
Trivial: Szkoda czasu. Zacznij od czegoś trudniejszego skoro już znasz C. Thinking in C++ jest dobre.
28 cze 23:43
Nienor: 
To wszystkiego wam nawalili na 1 tydzień

U nas kulturalnie w dwóch, a że 4 lipca mamy jakieś
szkolenia przedmedyczne, to i tak trzeba w Krk siedzieć, więc w sumie lepiej
28 cze 23:43
asdf: I jakąś książkę do algorytmów i struktur danych, informatycy − co polecacie?
28 cze 23:43
Trivial: Nienor, ja uwielbiam mieć pięciodniową sesję. Wolę się skupić, mieć to za sobą i w końcu
odpocząć.
28 cze 23:44
Vizer:
Symfonia jest spoko jak się ma nią czas, ale jak ma się ogarnąć coś na "szybko" to Bruce'a
Eckela polecam przeczytać, albo internetowy poradnik "Od zera do gier kodera" fajna rzecz

Ale jak dla mnie to Symfonia + Pasja to nie zastąpione książki

Btw. Pasję dostałem od samego
autora, mam do niej wielki sentyment, Grębosz rlz <3
28 cze 23:45
asdf: @Nienor
to gratuluje

U mnie niestety wyglądała sesja tak...: poniedzialek − wolne, wtorek −
algorytmy + analiza matematyczna, sroda − programowanie (dobrze, ze zdalem zerowke..),
czwartek − cyfrowka, w ostatni dzien nauki (21 czerwca) mielismy zerowke z matematyki
dyskretnej − nie ciezka, ale tez dobrze, ze zdalem..
28 cze 23:45
Trivial: Vizer, "od zera do gier kodera" jest stare! Omawia jakieś WinAPI, które do szczęścia chyba
nikomu nie potrzebne.
28 cze 23:46
Vizer:
asdf to do algorytmów to tylko i wyłącznie Cormen
28 cze 23:46
asdf: Trivial, sam wiesz na jakim poziomie stoje z programowania, nie bedzie to za ciężkie?
28 cze 23:46
28 cze 23:47
Nienor: Wiesz ja mam trzy egzaminy w ogóle

Muszę na wakacjach ogarną C++, bo my to zaczynamy dopiero na drugi semestr. I co bybyło
najlepsze dla kogoś kto jest zupełnie lewy z informatyki
28 cze 23:48
Vizer: Co Ty
Trivi, ale dla początkujących jest dobre do poczytania, aż tak wiele się w tym
języku nie zmieniło przecież. Chodzi o łatwo zrozumiałą treść by to ogarnąć, "Thinking" jak
dla mnie na początek to za duża kobyła była.
28 cze 23:48
Vizer:
C ++ od zera to Symfonia C++ Grębosza.
28 cze 23:49
Trivial: Vizer, asdf już zna C.
28 cze 23:49
Nienor: Trivi
Dzięki, będę działać
28 cze 23:49
asdf: "Trivial, sam wiesz na jakim poziomie stoje z programowania, nie bedzie to za ciężkie?

"
28 cze 23:52
Trivial: asdf, nie jest.
28 cze 23:52
Vizer: Tak to
Trivi nie inaczej

Jak zna zwykłe C to fakt może spróbować "Thinking" ale może
mieć zawsze alternatywę.
28 cze 23:52
asdf: chciałem w wakacje się właśnie przyłożyć do programowania + algorytmów (bo wiem, ze pozniej nie
bedzie zmiłuj jak ktoś tego nie będzie ogarniać..) Więc Thinking + Cormen wystarczy, tak?

I czy idzie to wszystko ogarnąć w 3 miesiące − oczywiscie ze zrozumieniem (jakoś tam logicznie
potrafie myslec, ale chyba brakuje mi praktyki)
28 cze 23:54
asdf: @Vizer
patrz...dowód:
#include <stdio.h>
int main(){
printf("znam!");
return 0;
}
doskonale, nie?
28 cze 23:55
Trivial: Cormena w 3 miesiące to raczej może być ciężko ogarnąć. Choć kto wie...
28 cze 23:56
Vizer: Spooookojnie idzie ogarnąć, nie ma co panikować
asdf 
Pamiętaj Cormen to biblia dla
informatyków, tym szybciej ją ogarniesz tym lepiej.
28 cze 23:56
28 cze 23:57
28 cze 23:59
asdf: Dzięki Wam bardzo za pomoc!

Zrobię sobie tydzień (chyba zasłużonego) urlopu i dalej śmigam z
materiałem
29 cze 00:00
asdf: #include <stdio.h>
int main(){
char tab[5] = "znam";
printf("%s, tab");
return 0;
}
hardkor!
29 cze 00:02
29 cze 00:03
asdf: haha

, ostatnio na internecie znalazłem:
"Co robi student na wykładzie?"
− Leży w domu
29 cze 00:06
Trivial:
Prawdziwy programista C zapisuje to tak:
#include <stdio.h>
int f(const char *s) { return (*s == 0) ? 0 : putchar(*s) && f(s+1); }
int main(void) {
f("znam!\n");
return 0;
}
29 cze 00:07
29 cze 00:09
Vizer:
Mówiłem Ci Trivial, że przeniosłem się na Infę stosowaną na EAIiIB?
29 cze 00:09
Vizer: Haha dobre
29 cze 00:10
Trivial: Vizer, nie. Czemu?
29 cze 00:10
Nienor: Na samogłoski

A gdzie ty w ogóle byłeś wcześniej
29 cze 00:10
asdf: tak, o to mi chodzilo, dobranoc wszystkim.
29 cze 00:13
Nienor: tak wcześnie

Ale dobranoc
29 cze 00:14
Trivial:
A tak zapisuje zdesperowany programista C:
#include <stdio.h>
int (*___)(int _) = putchar;
int __(const char *_) { return !*_? 0 : ___(*_) && __(++_); }
int main(void) {
__("znam!\n");
return 0;
}
29 cze 00:18
Vizer:
Bo stwierdziłem, że to nie dla mnie, nie wiem czy znasz osoby z tego kierunku, ale dla mnie to
zbyt teoretyczne było podejście do Infy i zrezygnowałem. Nie widziało mi się programować
czegoś co nie było potrzebne, ot programowanie dla sztuki. Na tym kierunku podejście
zauważyłem jest bardziej praktyczne i dopiero teraz zrozumiałem "na co mi to było". Nie mówię,
że tamta Infa to "zuo", ale po prostu nie dla mnie.
29 cze 00:18
Nienor: Ale wciąż na której infie byłeś
29 cze 00:20
Trivial: Vizer, u mnie praktycznego programowania to nie brakuje. W tym semestrze miałem pełno
jakichś symulacji fizycznych. Nawet to przyjemne.
29 cze 00:21
Trivial: Miałem kilka zajęć z prowadzącymi z EAIE. Wszyscy byli strasznie "dziwni".
29 cze 00:22
Vizer: Ta byłe "samogłoski" teraz wydziały się podzieliły na WIET"nam i na WEAIiB (ja "yebie"

).
Chociaż stosowana ma się zamienić na "czystą" Infę od przyszłego semestru.
29 cze 00:23
Vizer: Nienor byłem na Informatyce "zwykłej" na byłym wydziale EAIiE.
29 cze 00:24
Nienor: Dalej prawie same samogłoski
29 cze 00:24
Vizer: Trivi i oto mi chodziło o zastosowanie w praktyce, tam tego nie doświadczysz w życiu choć
pracę masz już od drugiego roku studiów
29 cze 00:25
Nienor: Aha, myślałam, że u nas. Ale wow, byłeś na chyba tej uważanej za najlepszą
29 cze 00:25
Vizer: No samogłoski to przeszłość już

A Ty
Nienor też na AGH ciśniesz?
29 cze 00:26
Trivial:
Vizer, wersja końcowa programu:
#include <stdio.h>
int (*_$)(int _) = putchar;
int _(const char *$) { return !*$?*$:_$(*$)&&_(++$); }
int main(void) {
_("znam!\n");
return 0;
}
:D
29 cze 00:28
Nienor: A no, wydział ten sam co
Trivial (bo ty jesteś na WFiIS

) ale kierunek inny.
29 cze 00:28
Vizer: No przybyłem, zobaczyłem, ale nie zwyciężyłem, nie jest to kierunek dla wszystkich, na
opowiadanie to musielibyśmy się na jakie piwo zgadać

bo dużo tego jest, chociaż nie żałuje
bo trochę się nauczyłem.
29 cze 00:29
Trivial: Tak jestem na FiIS.
29 cze 00:30
Nienor: Vizer piwo zawsze bardzo chętnie
Trivial trzeci rok
29 cze 00:31
Vizer:
Buhah dobre
Trivial Ty może byś się nadał na "samogłoski"

Albo na konkurs na jak
najmniej czytelny kod
29 cze 00:31
Trivial: tak
29 cze 00:31
Nienor: Vizer nie, to jest po prostu wersja hard, dla wtajemniczonych
29 cze 00:33
Vizer:
O miło wiedzieć
Nienor, postawię Ci Twoją ulubioną Tatrę

W akademiku mieszkasz czy
mieszkanie jakieś?
29 cze 00:33
Nienor: Akademik, mam pięć kroków na wydział dzięki temu.
29 cze 00:34
Nienor: No i wiem co się nocami dzieje w Karliku przy okazji, ale to już szczegół
29 cze 00:35
use: w akademiku ms AGH
29 cze 00:36
Nienor: Nie, w Alfie.
29 cze 00:36
use: daleko od agh
29 cze 00:37
Vizer:
No jak akademik to wiadomo, że blisko wszędzie na AGH, ja na Azorach mieszkanie wynajmuje. Jak
jesteś jeszcze w Krakowie to na prawdę na piwo moglibyśmy się zgadać jakoś
29 cze 00:37
Trivial: use
29 cze 00:37
Vizer: O ja Alfa

Grasz na jakimś instrumencie muzycznym, bo tam większość takich jest (w tym mój
kupel)

29 cze 00:38
Vizer: Use Srlsly?
29 cze 00:38
use: Trivial akurat mam do was kilka pytan bo zamierzam isc na AGH zastanawia mnie sytuacja
mieszkaniowa jak to wyglada
29 cze 00:38
Nienor: Trochę na gitarze, ale tak na prawdę to swego czasu śpiewałam w chórze jak sopran

I racja u mnie jakaś połowa grupy jest po szkole muzycznej albo coś w tym guście.
Sąsiad z dołu ostatnio szlifuje jeden riff, czyżby to był on
29 cze 00:39
Trivial: use, pytanie "daleko od agh" nie ma sensu. Alfa to AGH...
29 cze 00:40
Vizer:
Teraz coś się zmieniło w systemie akademikowym, że coś przez neta można się kwaterować, ale to
może
Nienor i
Trivial Ci więcej powiedzą
29 cze 00:40
use: ogolnie to jak to wszystko wyglada ile placi sie za akademik i czy w akademiku da sie normalnie
funkcjonowac czy jest jedna wielka impreza
29 cze 00:40
Vizer:
Nienor Alfę kojarzę głównie z muzyków Orkiestry Dętej AGH, mój kolega gra na puzonie, może
nie jakiego "Bercika" znasz?
29 cze 00:42
Nienor: A no zmieniło. Kiedyś każdy wydział miał swój własny akademik i każdy taki akademik przyznawał
miejsca po swojemu, przy swoich krytetiach. Teraz jest to robione od górnie, trzeba się
logować, rezerwować pokoje (Czemu chcą tylku pierwszaków walić do Alfy

) i masz liczone
punkty.
29 cze 00:42
Vizer: On mieszka chyba na samym dole, poziom gdzie portiernia jest.
29 cze 00:42
Nienor: Nie znam, ale słyszałam jak się mieszka obok ich pokoju prób
29 cze 00:42
use: bo generalnie do nauki potrzebuje skupienia i jako takiej ciszy a na studia ide sie uczyc a nie
imorezowac oczywiscie wiadomo ze od czasu do czasu impreza jest potrzebna ale nie mam zamiaru
kiwac sie codziennie pozatym kto na to bedzie mi lozyl xD nie ma lekko
29 cze 00:42
Nienor: use różnie, zależy od akademika, Alfa 350 zł, inne mniej.
U nas jest dosyć spokojnie (choć nie dawno jeden typ się bawił prochem strzelniczym i korytarz
przez chwilę był czarny

)
29 cze 00:44
use: a w akademikach to pokoje po ilu

bo jakos ciezko mi sobie wyobrazic nauke jak jest kilka
osob w pokoju i kazdy uczy sie swojego materialu...
29 cze 00:45
Trivial: pokoje co najmniej 10−osobowe.
29 cze 00:45
Nienor: Hmm... naprawę trudno mi powiedzieć. Z akademikiem jest taka dobra rzecz, że jak nie masz
notatek, nie wiesz jak zrobić zadanie, czy coś to pomykasz do kolegów z roku/starszych i
zawsze się znajdzie ktoś kto ogarnia. To samo mam z porzyczaniem książek do nauki.
A hałas, cóż zatyczki w uszy, czy tam słuchawki i działasz.
Dużo zależy od twoich współlokatorów.
29 cze 00:46
Trivial: Nienor, widzę podobna taktyka. Ja mam słuchawki, które dobrze blokują otoczenie. Mogą
sobie krzyczeć do woli...
29 cze 00:47
Vizer:
W każdym akademiku coś się dzieje generalnie, tam gdzie skupisko osób młodych tam nie może być
spokojnie

Ale jeśli jesteś na tyle tolerancyjny to wszystko idzie ze sobą pogodzić. W Alfie
są z tego co wiem pokoje dwuosobowe (szczęściara
Nienor 
), tak to w większości
trzyosobowe i wiadomo różnie można trafić wtedy.
29 cze 00:48
use: ja jednak postaram sie wychaczyc jakąs kawalerke bo jednak wolalbym miec wlasne 10m2
przestrzeni a dzielic np lazienke i kuchnie z innymi a pokoj miec wlasny tak byloby najlepiej
^^ bo inaczej to za przeproszeniem nawet pierdnąc sobie nie mozna ^^
29 cze 00:48
Nienor: Tak, a na składzie (czytaj do łazienek i kuchni) po 100

Znów różnie. Są pokoje 2 osobowe (4osobowy skład), pokoje 3 osobowe (i takż skład) i akwaria,
gdzie masz dwa pokoje po 2−3 osoby, własny balkon, kuchnię (trochę większą niż reszta) i
łazienkę.
29 cze 00:48
use: z doswadczenia wiem ze dzielenie pokoju nawet z bratem czy najleszym przyjacielem jest chujowe
.... przepraszam za slownictw ale tak jest bo predzej czy pozniej są jakies zwady

a tego
strasznie nie lubie
29 cze 00:51
Vizer:
Cholender, dlatego nie bardzo do akademika się nadaje, bo słuchawki na uszach choćbym chciał
nie jest przykazane mi nosić, dlatego jak coś to bym brał dwuosobowy, ale z tym ciężko by tak
sobie wybrać.
29 cze 00:51
use: vizer a ty dzie nocujesz

?
29 cze 00:51
Trivial: use, Twoje pytania miażdżą.
29 cze 00:52
Nienor: Są też w Alfie pokoje trzyosobowe i to jest cały skład.
use naprawdę tak sztywno to jest może przez pierwszy msc (ewentualnie do chwili, gdy jedna
z osób wróci późno w nocy lekko nietrzeźwa).
Trivial ostatnio słyszałam, że szum radiowy jest fobry do nauki (bo ja przy muzyce, którą
lubię nie umiem, zwykle leci RMF, albo coś podobnego), ale mi się on jedynie sprawdza na ból
głowy
29 cze 00:52
Vizer:
Ja mieszkanie, jak pisałem wyżej, ale z niego się wynoszę, bo coś koleś od wynajmowania odwala,
dlatego myślę co dalej

Teraz mieszkam w jedynce, a w drugim pokoju dziewczęta dwie (cóż za
radość ^^ )
29 cze 00:54
asdf: a po filmie jeszcze zajrzałem

@use
W akademiku mozesz pogodzic, i nauke, i rozrywke − na prawde..Notatki jak wspomnieli wyzej
mozna sobie bardzo latwo zalatwic, a jak sie czegos nie rozumie to sie idzie (a zadko sie
trafia na studenta, ktory nie chce pomoc (jezeli nie chce to powiedz, ze masz piwo − jak to
nie zadziala to juz nic nie zadziala)). Ja niestety z mojego kierunku na roku mieszkalem
samemu, ale sam widzialem, jak sie zbierali po kilka osob i sie uczyli do egzaminu
Co do osob w akademiku i nauki − jak sobie zaplanujesz tak bedziesz miec

Mieć pokoj dwu
osobowy to fajnie (chociaz u mnie bardzo malo bylo takich dni, ze ktos nie przyszedl). Pomagaj
innym, to ludzie też Tobie pomogą

Tolerancji sie nauczysz przy okazji

I taka rada − nie
zadzieraj ze sprzątaczkami i pracownikami domu studenckiego − pozniej nic nei zalatwisz..
29 cze 00:54
29 cze 00:55
Nienor: Trochę późno się oganąłeś Vizer, bo pokój możesz rezerwować z kim chcesz.
29 cze 00:55
use: wlasnie i to mnie juz zainteresowalo

miales wlasny pokoj dla siebie

i ile placiles to tez wazne ^^
29 cze 00:56
Nienor: Trivial epic muzyka
use to kwestia rezerwacji, ceny zawsze te same.
29 cze 00:57
asdf: "wlasny pokoj dla siebie" − chcesz byc odseparowany od świata?...Tylko sie uczyc i nic wiecej?
nie wytrzymasz 3 miesiecy...chyba, ze juz masz taki charakter.
29 cze 00:58
Trivial:
asdf, chyba o introwertykach nigdy nie słyszałeś. Ja nie mógłbym wytrzymać ciągle wśród
ludzi... Po prostu mnie to strasznie męczy i tyle. (:
29 cze 01:00
Vizer:
Trivial mega poszło do ulubionych, tak słuchałem "heart of Courage" :
http://www.youtube.com/watch?v=vygZV5n97DU, albo inne
klasyki, Skyrim itp.
Nienor a do kiedy można podanie na akademik złożyć (tak nie chce mi się szukać

)
Use w Krakowie masz od wyboru do koloru mieszkań, pokoje "solo" to od 450zł wzwyż chyba
można załapać gdzieś. Ja płacę 500 zł za pokój i mieszkało się spoko.
29 cze 01:01
use: asdf nie , nie po prostu znam siebie i wiem ze tak bedzie dla mnie najlepiej bo bedac w
akademiku to nici z nauki będą wiec wole nie ryzykowac poza tym studia trwaja 3 lata a na 1
roku chce wywalczyc stypendium wiec musze walczyc
29 cze 01:01
asdf: Ja do takich osób nic nie mam

Bardzo czesto jest tak, że są na prawde spoko, tylko nie lubią
rozmawiać w dużym gronie osób

Mnie ludzie też męczą, ale nie po 2 dniach..
29 cze 01:02
Nienor: Vizer dzisiaj były wyniki. Można było do 24 czerwca, a rezerwowało się 10−12.
29 cze 01:02
Trivial: Vizer, też tego słucham.
29 cze 01:03
asdf: jak idziesz na pierwszy rok to popytaj w dziekanacie czy nie ma stypendium dla osob, ktore
napisaly dobrze mature (wtedy otrzymujesz przez pol roku, a pozniej jak chcesz dostawac dalej
to musisz miec wysoką średnią).
29 cze 01:03
Vizer:
Ok to za późno się opamiętałem, a to dlatego że jeszcze myślałem o tym, że będę tu mieszkał, bo
cóż czeka mnie kolejna przeprowadzka, ale coś znajdę
Nienor a na jakim kierunku jesteś
i roku tak btw. ?
29 cze 01:04
use: poza tym tak jak pwoeidzial trivial ludzie potrafia zmeczyc a tak wogole to zawsze mozna gdzies
wyjsc do ludzi wiec w czym problem poza tym to ja juz wiem jak to z ludzmi bywa

duzo
problemow jest czasem bardzo glupich a druga sprawa jest taka ze jak chce sobie obejrzec film
do 2 w nocy to ogladam a nie ze ktos mi truje dupe ze rano musi wstac itd .... nie widze
wielkich korzysci z dzielenia pokoju
29 cze 01:04
Nienor: Ja jestem na fizyce, od października rok 2
29 cze 01:06
use: czy ja wiem czy dobrze 86% z matmy roz to slaby wynik przynajmniej mnie nie zadowala przy
takiej prostej maturze i tez bledy rachunkowe nieszczesne no ale coz ;./ wazne ze zdana
maturka ^^
29 cze 01:07
asdf: zalezy na kogo trafisz

dobrze, ze trafilem na kogos kto mial totalnie na to wy***..Nie
przeszkadzalo mu to, ze siedzialem przy ksiazkach i zapalonym swietle czasem do 3−4 rano.
Wiecej optymizmu do ludzi

Mozna sie z kazdym dogadac, a studenci są na prawde mili (to juz
nie te osoby co w liceum − kozaczki itd)
29 cze 01:07
Vizer:
Jeśli Cię stać to bierz jakieś mieszkanie, najlepiej solówkę, ja mam do MS jakieś 15 min. i jak
potrzebuję potrzebę "integracji" to w każdej chwili jadę, tak na przykład jutro z
Nienor
się spotykam, prawda?

D
29 cze 01:07
Nienor: Zresztą nie widać w ilu ja zadaniach z fizyki się udzielam
use tak, racja, ale nie zawsze sie ma to co się lubi. Takie mieszkanie z kimś to super
szkoła negocjacji i kompromisów
29 cze 01:08
use: ale ja np nie potrafilbym spac gdyby ktos mi tak swiecil jak ty mowisz , masakra jakas no chyba
ze bym caly dzien ciezko pracowal to wtedy tak^^
29 cze 01:08
Vizer:
Nienor widzimy
29 cze 01:09
asdf: @use
matematyka na studiach ma nie wiele wspolnego z matura..przynajmniej u mnie tak bylo − niby
egzamin ciezki (2,5h pisania)..ale zdałem (z wynikiem podobnym jak w poprzednim semestrze).
Wiec jezeli chodzi o to czy mature napsiales na 100%, czy na 90 lub 70 nawet to ma malo do
gadania...Nie ma roznicy praktycznie zadnej, bo do wiekszego szczescia brakuje brak bledow
rachunkowych.
29 cze 01:09
Nienor: Och, no to zdecydowanie nie bierz akademika.
Vizer czemu nie, gdzie i kiedy

W ogóle w Krk jestem do 5.
29 cze 01:10
use: Vizer ale mieszkanie to koszt pewnie ponad 1k a ja moge ewentualnie max 700 Zlotych poswiecic i
zeby bylo blisko to wiadomo i w miare bezpiecznie ^^
29 cze 01:10
Nienor: Tylko tak jakoś po ludzku, bo wcześniej nić 12 to barbarzyństwo
use nie ma tak źle. Popatrz na ogłoszenia, nie raz są naprawdę ciekawe.
29 cze 01:11
Trivial:
Nienor, zależy jeszcze od tego czy ktoś jest otwarty na negocjacje i kompromisy... Ja
swojego współlokatora nie mogę przekonać nawet do kupowania mydła na zmianę, a co dopiero do
umycia raz na pół roku okna... Okno jest nie myte od blisko roku. Mydło kupuję sam, a potem
wołam kasę.

Poza tym problemów wielkich z nim nie ma.
29 cze 01:12
Vizer:
Nienor ja do 6 chyba, co powiesz na jutro na 16:00 (wcześniej nie wstanę

) pod Lewym ?
Trivial Ty jak jesteś w Krk to też wpadaj, miło będzie zrobić pierwszy integracyjny
matematyka.pisz.pl/forum
29 cze 01:13
Vizer:
Haha,
Nienor bliźniacze duze normalnie

D
29 cze 01:14
use: @asdf wiem cos o tym zaczalem przerabiac calki nieoznaczone ale z jednym sie nie zgodze jezeli
chodzi o plynnosc w przeksztalcaniu wzorow i ogolnie o plynne "poruszanie sie na liczbach" to
matura daje duzo i latwiej jest zrozumiec pozniej te wszystkie rzeczy co są na studiach ale
fakt faktem material jest trudniejszy co jest raczeh zrozumiale
29 cze 01:14
Nienor: No to nie jest źle. Moi współlokatorzy za ścianą nie odzywają się do nas wcale, a miałam już
dwie współlokatorki i z żadną się nie potrafili dogadać. Do mnie przynajmniej cześć mówią na
ulicy...zazwyczaj.
29 cze 01:14
ZKS:
Hmm widzę że Two Steps From Hell podoba się większości.
29 cze 01:15
Nienor: use zgadzam się, taka płynność strasznie dużo daje.
Może być 16

To taka normalna pora
29 cze 01:16
Vizer:
ZKS a jak bez tego ani rusz
29 cze 01:16
Trivial: Vizer, jestem w domu teraz. (:
29 cze 01:17
ZKS:
Vizer kiedyś tak mi się to wkręciło że non stop tego słuchałem.
29 cze 01:19
Trivial: Szybko, boty internetowe patrzą!
29 cze 01:19
asdf: @Trivial
nieumyte okno przez rok

Ja dzisiaj wyszorowałem jak musialem oddać pokój

Jak tego nie
zrobiles to pamietaj, ze ktoś to bedzie musiał zrobić

@use
poruszania sie po liczbach i przeksztalcania wzorow − tego mozesz samemu sie nauczyc i nie
potrzebna jest do tego matura tylko samorealizaca celów i na pewno sie uda..no wlasnie taki
paradoks − jest cięższy material (ale ciekawsze), a w szkole srednie mialem z matematyki 4...a
tu lepiej
29 cze 01:20
Nienor: Mam
29 cze 01:20
use: no vizer twoj numer rozpropaguje w calym internjecie ... masz przesrane
29 cze 01:20
Trivial: asdf, doskonale o tym wiem.
29 cze 01:21
Vizer:
Haha może w końcu kogoś na korki znajdę z matmy
29 cze 01:21
asdf: bedziesz musial sie pierwszy wyprowadzić
29 cze 01:21
asdf: @Vizer
to jeszcze nie znalazłeś?

Jak na facebooku grupy z informatyki napisalem, ze biore 15 zł za
godzine to w ciągu 30 minut trafily sie 4 propozycje, typu "biore 2 godziny"..
29 cze 01:22
use: @asdf wlasnie dobrze prawisz tylko zastanow sie czy aby przypadkiem ja nie uczylem sie sam do
matury

? czyli nauczylem sie tego juz teraz a ty musisz poprawiac braki na studiach
rozumiesz oznice

A ze sie uczylem do matury to powiem ci ze nie dlatego ze tak ccialem
tylko wiedialem ze tak wyglada rekrutacja na studia wiec sie przylozylem zeby mec wybor i nie
widze w tym nic zlego a tylko same plusy a to czy mi sie to przyda czy nie mysle ze sie przyda
bo tak jak mowie plynnosci czlowiek nabral ^^
29 cze 01:23
Nienor: Tak myślę, z drugiej strony, jesteś później
Trivial w Krk. Bo mi by nie przeszkadzało,
gdyby to pierwsze spotkanie integracyjne matematyka.pisz.pl odbyło się trochę później.
Ktoś się w ogóle jeszcze pisze
29 cze 01:23
use: jak on to usunął >

? masz administratora forum czy taki z ciebie haker
29 cze 01:24
Nienor: Ktoś admina mieć musi

Ciężko byłoby to Jakubowi samemu ogarniać.
29 cze 01:27
asdf: @use
nie chodzi mi o to, ze sie nie przyda..zle mnie zrozumiales. Braków ze szkoly sredniej nie
mialem az takich zeby sobie z tym nie poradzic − wszystko jest na wykladach wyprowadzane i
mozna to zrozumiec (jak sie troche posiedzi, lub wiecej niz troche) − tak jak pisalem...matura
rozszerzona nie zapewnia, ze zdasz semestr lub go nie zdasz...moze jedynie pomoc, a nie
zaszkodzic, ale i tu sie powtarzam (niczego nie gwarantuje..)
29 cze 01:27
Trivial: Nienor, będę miał praktyki kiedyś tam w sierpniu, ale nie wiem czy Wy będziecie.
use, tak jestem prohaxxoor
29 cze 01:27
Vizer:
Heh jakoś nie, acz mogłem, /chwalipięta mode on/ jako jedyny piątka na roku z analizy
/chwalipięta mode off/, ale za darmo pomagałem kolegom, eh moja nieskończona dobroć, czas to
zmienić

A tak za kasę to chciałem do matury przygotowywać, ale w Krk duża konkurencja i
ciężko się wybić.
29 cze 01:28
Nienor: Ja przynajmniej nie mam nic w sierpniu
29 cze 01:28
Trivial: asdf, widziałeś zmodyfikowany program do wypisywania "znam"?
29 cze 01:29
Vizer:
Nienor bez wykrętów

Jak coś zrobimy w październiku porządną integrację
29 cze 01:29
Nienor: Ok. To jutro 16 MS.
A w październiku się jeszcze raz pomyśli
29 cze 01:30
use: @adsf teraz sie zgadzam nie mozna siadac na laurach "mam mature samo przyjdzie"" nie nie trzeba
charowac tak samo jak wszyscy bo przeciez poznajemy cos nowego nieznanego kazdy ma takie same
szanse i waruki tez jednak smialo moge rzec ze jest b duze prawdopodobienstwo tego ze czlowiek
z rozszerzenia szybciej ogarnie niz koles z podstawy nie jest to regula ale mysle ze
prawdopodobienstwo jest duze
29 cze 01:31
asdf: @Trivial
tak, tylko zabraklo mi zamiany na duze litery

Miales taki przedmiot (nie pamietam nazwy),
gdzie uczyliscie sie "psuć" przejrzystość kodu?

(jakies zbędne ify, zmienne, niepotrzebne
przypisania itd)
29 cze 01:33
asdf: @use
eee tam...gadasz
/chwalipięta mode on/
Ja zdawalem tylko podstawe, a zdalem dwa egzaminy, jeden na 100%, drugi na 94%. Najwiecej pkt
na roku.
/chwalipięta mode off/
29 cze 01:35
Nienor: Aż tak to nie, ale np. ja niemal nigdy nie liczę delty, tylko odrazu pierwiastki, trochę czasu
to oszczędza. Czy jak nie musisz w tablicach sprawdzać jakie są wartości poszczególnych
funkcji trygonometrycznych (patrzysz wtedy na liczbę zespoloną i od razu wiesz czy opłaca się
ją zamieniać czy nie)
29 cze 01:35
Trivial:
asdf, pewnie! Miałem jeden semestr Matematycznych metod zaciemniania, a potem jeszcze
semestr Inżynierskich metod obfuskacji.
29 cze 01:36
Nienor: To było do
use, bez chwalenia się (bo znam osobę, która liczy w pamięci wyznaczniki
macierzy 3x3, z elementami zespolonymi
29 cze 01:36
asdf: @Trivial
no wlasnie o to mi chodzilo
29 cze 01:37
Vizer:
Tak
Trivial ja będę miał ten przedmiot za 1.5467834521234 semestru
29 cze 01:38
Trivial: To super,
Vizer.
29 cze 01:40
use: mniejsza z tym prawda jest taka ze liczy sie praca jak pracujesz i sie uczysz to tak jak mowisz
kazdy da rade ^^
Poza tym taki tesla rzucił studia bo stwierdził ze nauczyciele to idioci wiec jako tako studia
tez nie są wyznacznikiem , ciezka praca tylko i wylacznie

Bo np; jak jestes swiadomy ze pracowales i nie odpuszczales to dyplom uczelni cos dla ciebie
znaczy a jak kocim smedem premykales to sam wiesz jakie jest do niego podejscie
29 cze 01:42
use: czasem jak nawet czlowekowi cos nie wyjdzie bo nie zawsze wszystko wychodzi ale jest ta
swiadomosc ze mam wiedze to jest pewien niesmak i wiadomo ze ocena wtedy nie jest miarodajna
zresztą w ogole rzadko kiedy ocena jest miarodajna
29 cze 01:43
Nienor: E bez przesady, jednak trochę te oceny są miarodajne.
29 cze 01:45
use: No nic póki co ide sie przespac z tą matematyką stosowaną, do jutra, moze wbije do was na ten
slyny AGH

^^
29 cze 01:51
use: myslalem jeszcze w sumie nad matematyką na PK ale pewenie to syf masakryczny..
29 cze 01:52
Nienor: Nie wiem, nie byłam

Wibjaj, miejsca jeszcze trochę mamy
29 cze 01:53
Vizer:
Dokładnie, zapraszamy
29 cze 02:10
Dominik: use, nie wiem po cholere ci tytul inzyniera. zapewne wpadles to idiotyczne myslenie, ze tylko
papier z tytulem inzyniera daje pieniadz. matematyka to studia teoretyczne, rozwijanie nauki i
wiekszosc studiow, ktore kiedys dawaly za to inzyniera, daja juz licencjat. przykladem jest
chocby PW, gdzie (historia od mojej nauczycielki) na bodaj 3cim roku wpadl jakis pajac z
ministerstwa i kazal im zaliczal przedmioty inzynieryjne, bo troche niehalo bylo ze po matmie
PW dawalo taki tytul. i miala bodajze jakies przedmioty z MEL o samolotach, wlasciwie
niewiadomo po co.
29 cze 12:49
asdf: chce sobie miec tytul inzyniera niech robi, co ci do tego?
29 cze 13:28
Dominik: z tego co widze to bardziej chce studiowac matematyke, ale ma jedyne co go powstrzymuje przed
tym to brak glupiego tytulu.
29 cze 13:37
Dominik: oj, jeden wyraz za duzo sie wkradl. ale post mam nadzieje czytelny.
29 cze 13:37
Nienor: Czytelny, a ty na co chcesz iść
Dominik
29 cze 13:55
Dominik: MIM UW informatyka, swoja droga tez bez inzyniera.
29 cze 14:27
use: @dominik moze i masz racje ze troche sie zapętlam z tym inzynierem, jednak licencjat to
bardziej kojarzy sie ze studiami humanistycznymi a tak jeszcze na marginesie troche mnie
ludzie wkoło dołują ze po matmie to nie ma za bardzo roboty ciezko mi sie do tego odniesc bo
nie znam wsumie nikogo po matmie stosowanej i nie wiem jak sie klaruje sytuacja ( oczywiscie
nie bede lezal na studiach zamierzam miec jak najlepsze wyniki ) ....Trudny wybor a czasu malo
^^
29 cze 14:43
asdf: use...licencjat nie kojarzy sie ze studiami humanistycznymi. Na politechnikach rozdają
inzynierow, a na uniwersytetach tego nie dostaniesz − taka to roznica. Po matematyce jest na
bank robota − banki, finanse, analiza ryzyka − przeciez to sama matematyka.
29 cze 14:57
Nienor: Lekarz też nie ma inżyniera, prawnik to samo. Nie każdy informatyk (w zasadzie mało który) ma
inżyniera i co

wejdź na pierwszą lepszą stronę i zobacz ile jest ofert dla programistów i
jakie.
29 cze 15:03
Dominik: moze ci sie kojarzyc ze studiami humanistycznymi, ale bedziesz mial dyplom z wydzialu
matematyki.
29 cze 15:06
29 cze 15:56
...: Kurcze a co jeśli ja nie nadaje sie do informatyki ?
Czasami wydaje mi sie ze wole fizykę ale równocześnie mam nadzieje ze na informatyce będę miał
większe szanse bo będzie mniejsze konkurencja. Z obu przedmiotów mam 5 ale.. (pierwsza klasa
lo)
W mojej rodzine każdy jest wykształcony , Moj kuzyn skończył robotyke z 5.0 i teraz zarabia
duzooo kasy pracuje m in u VW .
Może robotyke była by lepsza niż informatyka czy fizyka . On skończył technikum
Teraz już wiem dlaczegotechnikum jes lepsze.
29 cze 16:05
Dominik: rob to co lubisz, sam kierunek nie da ci pieniedzy.
29 cze 16:48
Trivial: ..., dlaczego technikum jest lepsze? Chciałbym usłyszeć...
29 cze 18:23
bezendu: Dobre technikum nie jest złe
29 cze 18:35
asdf: @Trivial
plusy:
− zawod (lepiej miec niz nie miec..)
− mniej przedmiotow humanistycznych
− wiecej matmy, przedmiotow zawodowych
minusy:
− i tak 90% sie nie przyda na studiach
29 cze 18:38
29 cze 18:39
Trivial: rzeź.
29 cze 18:47
Sinusoidalny: Chodzi mi o to ze Moj kuzyn dzięki technikum wiedział już w wieku 16
Lat co robić wiem ze technikum słabiej przygotowuje ale
Skończył ten wydział w Gliwicach ze średnia 5.0 . Pamietam jeszcze kiedy chodziłem do hmm.
6 klasy i on był u nas w święta i projektował robota
29 cze 19:53
Sinusoidalny: ... To Moj nick
29 cze 20:01
Nienor: Trivial dobre technikum przygotowuje na politechnikę dużo lepiej niż liceum, tylko znajdź
dobre technikum
29 cze 20:04
bezendu: @Nienor a co w PL nie ma dobrych techników ?
29 cze 20:06
Sinusoidalny: To prawda
29 cze 20:06
Sinusoidalny: Na Śląsku są
29 cze 20:08
bezendu: @Sinusoidalny nie tylko na Śląsku..
29 cze 20:10
use: panowie sranie w banie , wg mnie wszystko zalezy od nas samych jak ktos jest kumaty to w
technikum czy liceum bedzie koksem a jak nie to nawet jakby ktos chcial lopata do glowy
nalozyc to nie nalozy i tyle ")
29 cze 20:57
Nienor: No ale łatwiej to zrobić, przy dobrym pedagogu, niż samemu. Możesz zrobić więcej, lepiej.
Są dobre technika, ale przynajmniej u nas, dużo więcej jest dobrych liceów.
29 cze 22:01
Basiek: Nie do końca jestem w temacie, ale czy to nie jest tak, że te 4 lata technikum przerabia się w
1−2 miesiące na studiach [Po co tracić rok życia na technikum (w opcji: zamiast LO)]?
Sama próbuję bratu pomóc w wyborze i szczerze− być może mam jakieś złe przekonania, ale to
technikum wydaje mi się jednak kiepskim wyborem.
29 cze 22:15
Sinusoidalny: Basiek 16:05
29 cze 22:22
Basiek: @Sinusoidalny, aleee... tam jest napisane, że ten 'kuzyn' ma średnią 5.0, super pracę i jest
cool, bo był w technikum.
Trochę... bzdury. Bez sporych nakładów pracy, zacięcia, czasem też zdolności− możesz chodzić do
najlepszego technikum i oblać rok.

Dla mnie to taki jakby... kiepski argument.
Tam jeszcze jest jakoś wspomniane, że "On wiedział, co chce robić". Okej, jeśli poszedł do
technikum, bo go coś interesowało, a potem dalej na studia, bo go interesowało, to wiadomo,
że... zwyczajnie to lubi. Ale równie dobrze mógłby iść do LO i ścieżka byłaby podobna, tylko o
rok krótsza.
(Niestety może być także odwrotnie).
29 cze 22:28
Nienor: W technikum masz trochę przedmiotów zawodowych i jeżeli to jest dobre technikum, naprawdę wiele
z nich można wynieść. Ludzie po dobrym technikum informatycznym idą na studia znają
algorytmikę, umieją programować, są w tym naprawdę ogarnięci. Jak pójdą na dobrą uczelnię mogą
naprawdę się rozwinąć dużo szybciej i z dużo mniejszym nakładem pracy niż ci po liceum. Więc
naprawdę dobre technikum jest bardzo ok. Kiedy wiesz czego chcesz od życia. No i jak wspominał
asdf masz po tym zawód, to już coś.
29 cze 22:49
Basiek: Innymi słowy, jeśli ktoś nie wie, czego chce od życia traci rok?
No, tego mi było trzeba.
Dzięki!
A co do zawodu, słyszałam, że w 'pobliskim' technikum zawód zdobywa 10% uczniów. Więc z tym
zawodem też różnie bywa.
29 cze 22:56
Sinusoidalny: Ehhhhhhh
29 cze 23:18
Nienor: Basiek bo to zależy od technikum, do takiego "pobliskiego" to nie zawsze się opłaca iść.
Tak, jak ktoś nie chce iść na politechnikę i go to nie kręci, to traci rok
29 cze 23:53
Basiek: W takich momentach cieszę się, że decyzję o mojej ścieżce edukacji podjęłam w zerówce.

Zgodzę się na pewno, co do jednego. Technika i licea mają swoje plusy i minusy.
30 cze 00:04
use: powiem szczerze ,ze nie zgodze sie na pewno z tym ze 4 lata technikum przerabia sie w 2
miesiace na studiach ,a zeby nie bylo ze nie mam dowodu to taki wam prezedstawie . Otoz ja
konczylem technikum elektryczne i jakos tak jak bylem w 3 klasie technikum mialem okazje
rozmawiac ze studentem 1 roku Elektrotechniki AGH. Oczywiscie osoba ta byla po liceum i tak z
ciekawosci spytalem go o calkowicie podstawowe fakty jakie uczen technkum a juz napewno
student elektrotechniki powinien wiedziec i co sie okazalo nie znal on Prawa Ohma ( co dla
elektryka jest podstawową podstawą) nie wiedział też jakie rozróżniamy moce ( że jest moc
czynna bierna i pozorna ) są to naprawde elementarne wg mnie rzeczy, dlatego z tym
wychwalaniem liceów bym nie był taki szybki bo też jest mase słabych liceów.
Wg mnie 4 lata technikum można nadrobić na studiach ale nie w 1−2 miesiące tylko w rok. Poza
tym to też nie jest tak do końca bo na studiach przerabia sie w sumie to samo co w technikum o
podobnynm profilu tylko w szerszym zakresie ( to tez zeby nie byc goloslownym wiem z rozmow ze
straszymi rocznikami konczacymi technikum i studiujacymi juz na kierunkach pokrewnych typu
elektrotechnika, energetyka, po prostu wszyscy twierdzą jednakowo że technikum dalo im duzo bo
tak jak powiedszialem przerabia sie to samo tylko w szerszym zakresie oczywiscie mowia to ci
ktorzy nie przespali tych 4 lat ) .
30 cze 12:14
Sinusoidalny: "Technika i licea maja swoje plusy i minusy.

". Basiek
30 cze 13:04
Technik: Tak

ale mówienie że technikum to strata roku jest nie na miejscu...
30 cze 13:10
Neko: Sam jest absolwentem technikum i idę na teraz na politechnikę. Nie widzę powodów by był to rok
stracony, bo uczę się zawodu, dłużej trwa moja młodość, więcej czasu na naukę do egzaminów(ale
jest ich więcej), po za tym mam 4 lata mniej pracy by dostać 6 dni urlopu więcej i wiem co
chce robić
30 cze 13:14
Technik: @Neko w tym roku pisałem maturę ? jak Ci poszła matematyka ?
30 cze 13:18
Technik: pisałeś*
30 cze 13:18
use: wlasnie neko ^^ jak ci poszla majca ^^
30 cze 13:20
use: a tak poza tym neko to powiedz mi gdzie sie wybierasz

kraków
30 cze 13:21
Sinusoidalny: Słyszałem ze studia w Warszawie dają większe perspektywy i wgl fajnie jest
30 cze 14:44
use: @sinusoidalny studiuje sie tam gdzie jest w miare blisko, przynajmniej ja tak mysle ze dobrze
jest miec blisko do domu
30 cze 14:47
Neko: 88% podstawa
68% rozszerzenie
Politechnika Gdańska mnie interesuje, kierunek : informatyka

Jak dobrze pójdzie to będę technikiem informatykiem w sierpniu
30 cze 14:54
use: echh szkoda ze nie krakow moznaby cos pokminic z mieszkaniem

to ja 84 podstawa 86 rozszerzenie
30 cze 14:57
Neko: Heh z rozszerzenia za głupie błędy miałem i do 76% mogłem mieć ale trudno 68% nie jest złym
wynikiem, dałem z siebie tyle ile mogłem

. "
Co do podstawy to z każdej próbnej miałem 88% i nie zrobiłem 1 zadania za 4pkt, na głównej znów
to samo
30 cze 15:05
Sinusoidalny: Idę twoje wyniki z Matmay to istny paradoks .
Egzaminy są do dupy ale nie ma niczego innego.
30 cze 15:30
use: ze niby moje wyniki to paradoks
30 cze 15:36
Sinusoidalny: Twoje

chyba nie rozumiesz o co mi chodz albo nie znasz znaczenia slowa paradoks : D
30 cze 15:45
use: nie, nie jezeli chodzi o mnie to to nie jest paradoks po prostu mowiąc wprost "olalem" podstawe
wiem ze powinno byc 100% ale wyszedlem wczesniej do klopa
30 cze 15:50
Sinusoidalny: Aha spoko
30 cze 16:00
Trivial:
use, na pierwszym roku jest sama matma i fizyka. Nic dziwnego że nie wiedzą nic z
elektroniki... Poza tym ja nie wiem jak szanujący się student elektrotechniki może nie znać
prawa Ohma...
30 cze 17:38
30 cze 17:43
use: @trivial dokladnie, tez tego nie rozumiem no ale cóż...
A mam do ciebie pyatnko moze akurat sie orientujesz, bo zalogowalem sie juz na e−rekrutacja AGH
i kolejny krok jaki mam wykonac to wplacic im kase na konto dokladnie 85 zeta jaks tam oplata
rekrutacyjna, jednak zastanawiam sie czy musze akurat robic przelew

? czy moge po prostu
przyjechac na uczelnie i zaplacic bezposrednio w kasie ( wolalbym takie rozwiązanie bo czasu
jest malo a wiadomo jak z tymi przelewami idą kilka dni poza tym chcialbym zobaczyc jak to
btam wszystko u was wygląda

.)
30 cze 18:14
Trivial:
Ja robiłem przelew. Nie wiem czy można wpłacać bezpośrednio gotówkę. Na Twoim miejscu zanim bym
tutaj przyjechał zadzwoniłbym do dziekanatu. Mimo wszystko podejrzewam, że najłatwiej będzie
po prostu zrobić przelew, a przyjechać możesz i tak.
Mały teaser:
http://agh.wkraj.pl/
30 cze 18:17
use: o stary moj komputer męczy sie takimi podróżami
30 cze 18:22
Dominik: to ze nie znal prawa ohma to raczej wina bezposrednio tej osoby, a nie liceum. takich rzeczy
uczylem sie na podstawie.
osobiscie uwazam, ze technikum to strata czasu. super, poznasz jakies zagadnienia przed
pojsciem na 1 rok, ale prawde mowiac − oni sa wlasnie o tyle mlodsi i na drugim roku studiow
wszystko sie zamaze. niepotrzebnie uczyles sie tego w technikum w "wersji demo". taka jest
przynajmniej moja opinia po ludziach, ktorych znam z technikow i liceow − mowie o warszawie.
30 cze 19:55
Trivial:
A tak swoją drogą... Według mnie szkoły średnie są do niczego. Cały trzeci rok mojego liceum to
była powtórka lat poprzednich. Nie wiem czemu służy takie wałkowanie − ja po chwili miałem
dość.
30 cze 20:05
Dominik: ja sie z kolei nie uczylem w ogole w pierwszej i drugiej klasie, a w trzeciej rzadko
zawitywalem do szkoly, bo uczylem sie matematyki. wynik z matmy chyba mowi sam o sobie.
30 cze 20:12
asdf: co ty gadasz dominik...jak ktoś wie co chce robic w zyciu lub nie do konca jest jeszcze pewien,
ze uda mu sie pojsc na studia − wybiera technikum − ma zawód...ja jestem po technikum i jakos
nie zaluje wyboru..nie ma to jak gadac o czyms, czego sie samemu nie przezylo − a wie sie
lepiej..
30 cze 20:30
Trivial: asdf, ale jeśli ktoś wie, że i tak pójdzie − szkoda "marnować" rok.
30 cze 20:31
Dominik: sek w tym, ze w piatek rozmawialem z kolega z technikum i niewiele osob podchodzi do egzaminu.
nie wiem, nie wypowiadam sie. sam jestem po liceum i uwazam, ze dobrze zrobilem. szkola
srednia niczego nie determinuje, bo i tak jest na smiesznym poziomie.
30 cze 20:31
ktos: jesli jestes slaby i nie potrafisz ogarnąć materialu maturalnego w 3 lata, zapraszam do
technikum (rok premium); inaczej nie trac czasu, jak chcesz zawod, idz do zawodowki
208038
30 cze 20:46
use: @dominik ciezko jest to porownywac bo czlowiek tak naprawde uczy sie cale zycie i idąc dalej
tym tokiem myslenia to nawet skonczone studia nie są w stanie zagwarantowac niczego a czy
technikum jest zle

?
Znam kolesia z mojej szkoly co skonczyl technikum elektryczne zdal egzamin i teraz pracuje w
elektrowni w Londynie a czy po liceum tez bym tam trafil

hmm nie sądze
30 cze 21:04
Trivial:
use, mamy na roku wiele osób po technikum i na laboratoriach specjalnie się nie
wyróżniają.
To czy osoba po X dostanie pracę na stanowisku Y zależy przede wszystkim od zainteresowań tej
osoby i zdolności do ich realizacji, a nie od tego czy skończyła liceum, technikum czy
zawodówkę.
30 cze 21:09
use: poza tym w technikum mam praktyki i te lata liczą mi sie jako lata pracy
30 cze 21:09
Dominik: jak idziemy w przechwalki to mam osobe w rodzinie, ktora skonczyla MEL i l'ecole polytechnique
po liceum i pracuje w rolls−royce'ie. doskonaly przyklad argumentum ad personam, ktory do
niczego nie prowadzi.
ja jestem za liceum, jak ktos jest lebski to powinien jak najszybciej leciec na studia, bo
wystarczajaco duzo lat zmarnowal po kolei: w 9letniej podstawowce i szkole sredniej.
30 cze 21:09
use: Trivial ale zrozum jedna rzecz do elektrowni nie przyjmia cie ot tak bez odpowiedniego papierka
...
30 cze 21:10
Trivial: Dominik zgadzam się w zupełności. Szkoła i tak jest tylko przeszkodą w prawdziwej nauce.
30 cze 21:11
Trivial:
use, jeśli ktoś nie planuje dalszej nauki, to rzeczywiście liceum nie jest najlepszym
wyborem. W każdym innym razie należy wybierać to co najkrótsze...
30 cze 21:12
use: No to jak już tak głeboko idziemy w przechwalanki to prawda jest taka że każdy będzie zdychał
tak samo bogaty czy biedny co za róznica mądry czy głupi każdy kiedys sie z tego swiata usunie
i zrobi miejsce dla mlodych wiec suma sumarum cieszmy sie poki mozemy a nie opowiadajmy
smutków bo to i tak do niczego nie prowadzi, każdego spotka ten sam los chocbys mial glowe
Tesli, sylwetke Bruca Lee, i Sile pudziana

Wiem, wiem prozaiczne ale prawdziwe
30 cze 21:14
Dominik: http://www.paulgraham.com/nerds.html
polecam przeczytac, jesli radzicie sobie z angielskim i macie troche czasu. w szczegolnosci
ciekawy fragment:
And as for the schools, they were just holding pens within this fake world. Officially the
purpose of schools is to teach kids. In fact their primary purpose is to keep kids locked up
in one place for a big chunk of the day so adults can get things done. And I have no problem
with this: in a specialized industrial society, it would be a disaster to have kids running
around loose.
30 cze 21:15
Trivial: Dominik, znasz swój typ MBTI? Tak z czystej ciekawości pytam.
30 cze 21:19
Dominik: toc nawet nie wiem czym jest MBTI.

jesli da sie to sprawdzic w warunkach domowych calkiem
szybko − wchodze w to.
30 cze 21:22
30 cze 21:24
Dominik: INTJ
Introvert(67%) iNtuitive(75%) Thinking(75%) Judging(44%)
You have distinctive preference of Introversion over Extraversion (67%)
You have distinctive preference of Intuition over Sensing (75%)
You have distinctive preference of Thinking over Feeling (75%)
You have moderate preference of Judging over Perceiving (44%)
robione na szybko, bez doglebnego zastanawiania sie. kierowalbym sie bardziej ku S niz I,
niemniej jednak test cos o mnie mowi.
30 cze 21:38
asdf: bez sensu..moze rok dluzej, ale dla mnie jak ktos idzie do liceum to traci 3 lata.
30 cze 21:38
Trivial: Tak jak przewidywałem.
30 cze 21:47
Trivial: asdf, to prawda. Dlatego lepiej tracić 3 lata niż 4.
30 cze 21:48
asdf: nie o to mi chodzi, jezeli wole informatyke niz czytanie jakies (sorry − moje zdanie wiec mi
wolno) − glupich ksiazek, np. o dziadach...Wole miec kilkanaście godzin poswieconych, np.
o sieci itd. a 1 rok..co to jest 1 rok w porownaniu z trzyletnim przestojem w nauce. Lepiej
robic co sie lubi i nie ma co popadac w minimalizacje czasu poswieconego na nauke − bo to nie
o to chodzi...Przeciez rownie dobrze mozna isc do szkół policealnych na 2 lata (chyba tak one
się nazywaja) i dostac jakies tam "wyroznienie"
30 cze 21:52
asdf: dla mnie to 3 lata są stracone w liceum, a technikum sie robi to co sie lubi...ale i tak nie
przekonam nikogo do tego (nawet nie chce) − chodzi o to, ze po cos te szkoły są...i śmieszy
mnie bardzo tekst, jak to nauczyciele mówią "po technikum nic nie masz − po liceum masz
mature"..Tylko mozna ogarnąć i mature i egzamin zawodowy. Ciężej jest osiągnąć dobre wyniki
matur (która dla mnie jest tak na prawde niczym w porównaniu z sesją − o czym kazdy przyszly
student sie przekona, czy tempem nauczania na studiach), ale można zdać to i to..
30 cze 21:56
Trivial:
asdf, a kto mówi o czytaniu lektur. W liceach też wybiera się profil. Jeśli wybierzesz coś
związanego z matematyką to − o ile nie trafisz na jakiegoś szalonego nauczyciela polskiego −
wystarczą w zupełności streszczenia.
30 cze 21:56
asdf: no ok..ale porównaj plan lekcji, np. w technikum informatycznym, a plan lekcji w szkole
sredniej − nawet o tym samym "profilu".
30 cze 21:59
asdf: Mam przy sobie swój dawny plan lekcji z 3 klasy technikum, takie przedmioty:
programowanie strukturalne (niestety trafilem na zlego nauczyciela

)
oprogramowanie biurowe
zajecia specjalizujące
systemy operacyjne i siec
z liceum pozostało:
historia, wos, wf, mateatyka, polski
i nie wiem jak mozna mowic o straconym roku...dodatkowo w 4 klasie juz są same przedmioty
zawodowe praktycznie, jeden dzien mialem z przedmiotow z LO (typu polski, wok)
30 cze 22:03
Trivial:
asdf, znam kilka osób na roku to takim technikum. Niektórzy z nich wciąż mają warunek z
programowania w C++, mimo że niby mieli programowanie wcześniej. Być może technikum musi być
"dobre", żeby czegoś się nauczyć.
30 cze 22:04
Dominik: gdy uczen technikum siedzi w 4 klasie i cos tam dlubie, osoba po liceum juz dawno go przegania
z wiedza na pierwszym roku. ponadto, ksztalcenie ogolne jest cenione nawet nie w zawodzie, bo
ludzie nie zyja po to, by zarabiac, a dla zwyklego obycia sie w swiecie. nie zaluje, ze
skonczylem liceum i gdybym zostal jeszcze raz postawiony przed tym wyborem poszedlbym do niego
ponownie.
Trivial, a jak tam u ciebie stoi osobowsc?
30 cze 22:05
Trivial:
INTJ z mniej więcej takimi siłami:
90%, 70%, 40%, 15%.
30 cze 22:06
asdf: tak jest dominik..idz tym tropem: lepiej byc dobrym po trochu ze wszystkiego, niz bardzo dobrym
w jednym kierunku

Bedzie z Ciebie super informatyk jak bedizesz tak myslec...Osoba na
pierwszym roku nie przegania na pewno osoby z technikum..Przeciez w rok nie nadrobi sie tego,
co osoba w technikum miala 3 lata wcześniej...mimo tego, ze tempo jest wyzsze.
@Trivial
no ale kurde..."kilka osob", a nie pomyslales o tych innych co są po dobrym technikum i
potrafią programować?
30 cze 22:10
asdf: tak samo mozna powiedziec o tych magistrach co pokonczyli studia, pracuja w szkolach, a Ty juz
pewnie znasz lepiej programowanie od nich − kazdy umie tyle, ile sie zdolal nauczyc.
30 cze 22:11
Trivial: asdf, pomyślałem. Jak już mówiłem wcześniej, nie widać wyraźnej różnicy między poziomem
umiejętności obu grup.
30 cze 22:12
Sinusoidalny: Ja mam INTJ
Jedna różnica miedzy ludźmi z technikum a liceum jaką zauważyłem to taka ze ludzie z liceum
są bardziej ogranięci : D
30 cze 22:42
Sinusoidalny: Jeśli dUzo ludzi zechce to wam opowiem kogo poznałem . Bardzo ciekawy
30 cze 22:45
Trivial: Opowiedz.
30 cze 22:54
asdf: I w tym momencie juz przestane sie wypowiadac na temat liceum vs technikum. Jak zobaczylem to:
"ludzie w LO są bardziej ogarnięci" − chyba głupszego argumentu się znaleźć nie dało (nie
przecze, żenie są, ani nie twierdze że są).
30 cze 22:57
asdf: to jak twierdzic, ze student z maturą podstawową sobie nie poradzi na studiach technicznych..
30 cze 22:58
Sinusoidalny: Przepraszam
30 cze 23:02
asdf: nie masz za co przepraszac − Twoje zdanie, moja opinia..
30 cze 23:04
Sinusoidalny: Ja żartowałem mam kuzyna który był w tech i skończył robotyke z 5.00 ma żonę i dzieci bardzo
ładna :q
30 cze 23:06
Dominik: jaki ze mnie bedzie informatyk to sie okaze. na pewno jednak nie daze do bycia dobrym ze
wszystkiego, ksztalcenie ogolne juz zakonczylem. najbardziej jestem rad z tego, ze ide
wczesniej na studia, gdzie na pewno sobie poradze bez przygotowania w postaci technikum.
prawde mowiac, jak pisalem wczesniej, od dzieciaka smigam na linuksie, bo lubie, a to mnie
chyba troche obeznalo z komputerami. juz nie mowiac o prostych zajawkach, gdy sobie
dopisywalem skrypty w bashu na wlasne potrzeby czy zabawki z curlem, ktore mi troszke pomagaly
w glupich grach internetowych lata temu. moim ostatnim produktem jest snake w C, ale
wyklepalem go na pare dni przed matura i nie mialem zbytnio czasu na zabawe. wiem, ze jeszcze
wszystko przede mna, ale to dopiero na studiach.
Trivial, milo widziec osobe zblizona charakterem! ciekawi mnie jedna rzecz: czy domena
studentow informatyki jest I.

bonusowo
http://mdzn.pl/snake.exe
30 cze 23:19
Dominik: z ta matura podstawowa to rowniez kwestia sporna. jestes niezlym przykladem osoby, ktora
naprawde niezle sobie radzi na polibudzie, co sie chwali. ciekaw jestem jak taka osoba dalaby
sobie rade na MIM UW, gdzie 1/3 wydzialu to olimpijczycy.

sam sie boje!
30 cze 23:22
30 cze 23:23
Dominik: OM tak samo, pierwsze miejsca rowniez dominuje staszic. zaluje, ze nie wybralem tej szkoly.
30 cze 23:25
Trivial: Dominik, nie ufam exekom niewiadomego pochodzenia.

Jeśli chcesz pokaż kod źródłowy.
30 cze 23:28
AC:
Jak jesteś z Warszawy to Staszic, ale najciekawsze że w pierwszej setce nie ma nikogo z
technikum.
30 cze 23:28
asdf: probuje wyjasnic W KOLKO i to samo, ze jak ktos chce miec zawod i jest w stanie poswiecic rok
na jego zdobycie to to robi, nie patrzac na to, ze straci (straci? niby czemu...) ten rok..Tak
samo jak ktos chce miec inzyniera − to sie zapisuje na inzyniera, jak komus nie wystarcza
magister to idzie na doktora...itd..dajcie ludziom dokonywać własnych wyborów..ja swoj
wybralem i nie zaluje, dobranoc.
30 cze 23:36
Dominik: http://pastebin.com/kC2iZExC
wybacz ewentualne niechlujstwo. generalnie caly algorytm planuje przepisac, jak mi sie zachce,
bo zabawa tablicami chyba nie jest najrozsadniejsza. smieszna sprawa, bo to moj pierwszy
program w C po hello world. o ile program moze byc napisany nieczytelnie i niewydajnie to moge
sie pochwalic, ze uzywalem tylko wikibooks do ogarniecia skladni C i dokumentacji microsoftu
odnosnie obslugi konsoli, algorytm ruchu weza wlasnej produkcji.

kompilowane przez mingw
30 cze 23:39
Dominik: w zasadzie najwiekszy problem stwarzaly mi wskazniki, uzywalem ich po omacku − troche
rozumiejac, a troche kombinujac, byleby dzialalo.
30 cze 23:40
Sinusoidalny: Ty mieszkasz w Sosnowcu?
30 cze 23:41
Trivial: Dominik, to normalne że nic się nie pojawia? Tzn. żadne owoce ani nic co można zbierać?
30 cze 23:43
Trivial: Pojawiają się, tylko ich nie widać! Pod inną konsolą są inne kolory.
30 cze 23:45
Sinusoidalny: Kur ja chyba nie nadaje sie do tego wszystkiego boje sie być nerdem proszę pomocy
30 cze 23:48
Dominik: Trivial, u moich znajomych smiga, jedynym problemem jest toporny ruch weza. wczesniej potrafil
konczyc gre przy zwyklym zakrecie, poprawilem to, ale teraz wlasnie topornie sie prousza.
Sinusoidalny, wlasciwie co rozumiesz przez bycie nerdem?
30 cze 23:51
Trivial:
Dominik, kod jest całkiem OK, dwie rzeczy do których można się przyczepić:
1. Short int? Dlaczego short?
2. Kod nie zadziała na mojej lodówce − pisany z użyciem funkcji Windows API.
30 cze 23:56
Trivial: I w sumie jeszcze: pełno wszędzie na sztywno wpisanych liczb, które nie wiadomo co oznaczają.
30 cze 23:57
Dominik: short int, bo sobie ubzduralem na poczatku, ze dzieki temu zuzywam mniej pamieci i jest w ogole
lepiej.
czemu nie zadziala? rozumiem, ze rowniez linux?
a co do tych liczb to wlasnie to jest to niechlujstwo o ktorym wyzej mowilem. dobieralem je "by
dzialalo" − wiesz, nie moglem nad tym nawet porzadnie usiasc, bo mialem tydzien do matury.
1 lip 00:08
Trivial: No tak, ale np.:
if(GetAsyncKeyState(87) && kieruneky != 1 && !GetAsyncKeyState(83) && !GetAsyncKeyState(65) &&
!GetAsyncKeyState(68)) { kierunekx = 0; kieruneky = −1; } /* skret w gore */
if(GetAsyncKeyState(83) && kieruneky != −1 && !GetAsyncKeyState(87) &&
!GetAsyncKeyState(65) && !GetAsyncKeyState(68)) { kierunekx = 0; kieruneky = 1; } /* skret w
dol */
if(GetAsyncKeyState(65) && kierunekx != 1 && !GetAsyncKeyState(87) &&
!GetAsyncKeyState(83) && !GetAsyncKeyState(68)) { kierunekx = −1; kieruneky = 0; } /* skret w
lewo */
if(GetAsyncKeyState(68) && kierunekx != −1 && !GetAsyncKeyState(87) &&
!GetAsyncKeyState(83) && !GetAsyncKeyState(65)) { kierunekx = 1; kieruneky = 0; } /* skret w
prawo */
Nie rozumiem dlaczego nie mogłeś napisać np.:
if(GetAsyncKeyState('W') && kieruneky != 1 && !GetAsyncKeyState('S') && !GetAsyncKeyState('A')
&& !GetAsyncKeyState('D')) { kierunekx = 0; kieruneky = −1; } /* skret w gore */
if(GetAsyncKeyState('S') && kieruneky != −1 && !GetAsyncKeyState('W') &&
!GetAsyncKeyState('A') && !GetAsyncKeyState('D')) { kierunekx = 0; kieruneky = 1; } /* skret w
dol */
if(GetAsyncKeyState('A') && kierunekx != 1 && !GetAsyncKeyState('W') &&
!GetAsyncKeyState('S') && !GetAsyncKeyState('D')) { kierunekx = −1; kieruneky = 0; } /* skret
w lewo */
if(GetAsyncKeyState('D') && kierunekx != −1 && !GetAsyncKeyState('W') &&
!GetAsyncKeyState('S') && !GetAsyncKeyState('A')) { kierunekx = 1; kieruneky = 0; } /* skret w
prawo */
Nie zajęłoby to nawet chwilki dłużej.

A tak na marginesie te ify to jakieś szalone są.
1 lip 00:12
Trivial: Bo na mojej lodówce na pewno nie ma windowsa.

W sumie kto by grał w snake'a na lodówce...
1 lip 00:13
Dominik: coz, nawet nie wiedzialem, ze moge wpisac W zamiast 87. w dokumentacji znalazlem te kody
klawiatury i po prostu ich uzylem, bo myslalem, ze innej opcji nie ma.
a ify sa szalone, patrz wyzej, "by dzialalo".
1 lip 00:15
Dominik: wlasciwie to konstrukcja tych ifow jest wynikiem problemu z konczeniem gry podczas skrecania.
zaczalem majstrowac, bo nie mialem do konca pomyslu co sie dzieje i wyszlo jak wyszlo.
1 lip 00:17
Trivial: Też mogę się pochwalić gierką. Chcesz zobaczyć?
1 lip 00:24
Dominik: jasne!
1 lip 00:38
Trivial: wysłałem na maila z Twojej stronki. Od razu dostałem jakiś spam.
1 lip 00:39
Dominik: jaki spam, mm?
1 lip 00:40
Trivial: z o2.pl
1 lip 00:42
Dominik: a, myslalem ze cos ode mnie leci. grzebalem niedawno w dnsach, poza tym musialem skorzystac z
podpiecia domeny od microsoftu, bo gmail juz nie oferuje za darmo, a do starych kont nie moge
chyba podpiac nowych domen.
a gra super, zupelnie inna klasa niz moja. moze sprobuje naskrobac cos podobnego, w koncu mam
wakacje to czas znajde.

fajny pomysl!
1 lip 00:47
Trivial: dobrej zabawy.

idę spać, dobranoc.
1 lip 00:50
Dominik: rowniez spadam, dobranoc!
1 lip 00:51
Sinusoidalny: Pokażcie co to za gra
1 lip 07:42
Dominik: popularne statki
1 lip 12:33
Sinusoidalny: Hej może za kilka lat hmm 5−6 spotkamy sie i stworzymy coś ,
Może jakiś program albo grę może na urządzenia mobilne ...

może osiągniemy sukces $£€
1 lip 12:42
Trivial: Sinusoidalny, może.

5−6 lat to dużo czasu.
1 lip 16:19
1 lip 19:18
Sinusoidalny: To nie prawda. Nawet Mikołaj Kopernik Ci to potwierdzi. .
1 lip 19:39
use: Powiedz to Tesli
1 lip 20:05
Dominik: use, problem jest taki, ze osoby, ktore tu szukaja pomocy raczej nie beda wielkimi uczonymi.
papier z dobrej uczelni pomaga znalezc lepiej platna posade.
1 lip 20:10
Sinusoidalny: Co? ; < nie będę wielkim uczonym?

hahaha
1 lip 20:56
krystek: @use a może Ty już masz już nominacje do nagrody Nobla?
1 lip 21:25
Sinusoidalny: Za najbardziej pojemny mózg
1 lip 21:32
Dominik: krystek, jesli mozna spytac, uczysz w szkole?
1 lip 21:40
bezendu: @Sinusoidalny pomarzyć zawsze możesz
1 lip 22:26
Sinusoidalny: Ty tak samo
1 lip 23:09
Nienor: Nie ma nagrody Noble z matematyki
use takie odkrycia w domu, sprawdź może, z któego są wieku, bo zapeniwam, że w XXI/XX w.
nie wiele ich było w domu zrobionych (np. z takiej fizyki cząstek) i przez ludzi nie mający
kontaktów z takim naukowym światem.
2 lip 00:09
Dominik: moze byc medal fieldsa
2 lip 00:19
Trochę umiem matematykę : @asdf Gratuluje zdanej matematyki
1 sie 23:39
asdf: dzieki
1 sie 23:58
kcal: Super
asdf to świetna wiadomość. Oby tak dalej

Matematyka górą !
15 sty 21:46