....
Karola: Jak będzie wyglądał wykres takiej funkcji? f(x,y)=x2+4y2=1 Wiem, ze jest to elipsa, ale nie
pamiętam jak to się rysowało ? Proszę o pomoc
28 cze 22:22
Nienor:

bardzo brzydki zapis:
x
2+4y
2=1
Ogólnie elipsa:
czerwona linia jest równa 2a
niebieska linia jest równa 2b
28 cze 22:27
Mila:

To nie jest wzór funkcji.
x
2+4y
2=1⇔
| x2 | | y2 | |
| + |
| =1 równanie elipsy, postac kanoniczna |
| 12 | | 0,52 | |
28 cze 22:32
Karola: dzięki

no tak, wracam do tego i muszę sobie przypomniec troche rzeczy
28 cze 22:38
Karola: jest to gdzies tuta opiosane?
28 cze 22:40