matematykaszkolna.pl
Pytania matematyczno-praktyczne V.Abel: Cześć!emotka Mam do Was pytanie, zważywszy na fakt, że większość osób tutaj, to matematycy bądź jej fani, z pewnością będziecie umieli mi odpowiedzieć emotka Mianowicie, jak to jest z pracą po topologii? emotka
28 cze 21:40
Godzio: Jeśli jesteś specjalistą w jakieś dziedzinie (np. topologii) to na uczelni na pewno znajdziesz pracę. Musisz być po prostu dobry, bo na uczelni zostają tylko najlepsi (z małymi wyjątkami ). Chyba, że myślisz o czymś innym niż o pracy naukowej ?
28 cze 22:03
Ajtek: Godzio a Ty zostaniesz na uczelni?
28 cze 22:08
b.: Oczywiście można powiedzieć, że jak się jest wystarczająco dobrym, to i po topologii znajdzie się pracę, ale wydaje mi się, że obecnie inne rzeczy są w modzie. Np. równania różniczkowe. Statystyka (chociaż to nie matematyka emotka ) i rachunek p−stwa też nie są chyba złe. Ogólnie im dalej od jakichś zastosowań (choćby były to zastosowania w fizyce lub coś czego uczy się wielu studentów), tym trudniej. Zobacz sobie np. http://www.all-acad.com/Jobs/Mathematics_Statistics/All_Countries/203_Pure_Maths_%28Logics_Algebra_Number_Theory_Analysis_Geometry_Topology%29_incl_Math_Education
29 cze 10:46
V.Abel: aha, czyli o takiej nieuczelnianej robocie, to mogę zapomnieć?... a tak w ogóle, to w czym topologia ma zastosowanie, bo w necie niewiele jest na takowy temat...
30 cze 18:36
Mateusz: Np w teroii grafów a ta ma całekiem spore zastosowanie np w informatyce, czy nawet chemii ale teoria grafów jest własciwie na pograniczu topologii. Więcej zastosowań praktycznych nie znam i jakos trudno mi sobie wyobrazic
30 cze 22:01
Mila: Abel, jeżeli spotka Cię ten zaszczyt, że zostaniesz na uczelni, to nie Ty będziesz wybierał dziedzinę lecz zostanie Ci narzucona, w najlepszym razie dostaniesz coś do wyboru i może to akurat będzie to, co Cię będzie interesowało.
30 cze 23:14
b.: o nieuczelnianą robotę, w której będziesz mógł wykorzystać swoją wiedzę z topologii, będzie raczej ciężko (kto wie, może i są jakieś stanowiska, w których wiedza z topologii mogłaby się przydać, ale nie liczyłbym na to, że na takie trafisz, bo szansa wydaje mi się minimalna emotka ) jakąś nieuczelnianą pracę i po topologii znajdziesz, czemu nie, szczególnie jak będziesz się też przykładał do nauki statystyki lub jakichś języków programowania emotka i tak jak Mila pisze, na konkretnej uczelni raczej nie będziesz miał wielkiego wyboru −− no ale możesz próbować zmienić uczelnię emotka osobiście zazdroszczę trochę osobom takim jak np. lekarze, którzy pracę mogą (przynajmniej teoretycznie) znależć w dużym mieście, w małym, na wsi, na statku, praktycznie gdziekolwiek emotka matematycy są pod tym względem znacznie bardziej ograniczeni, a jeśli wybierzesz sobie do tego mniej popularną dziedzinę, to będziesz jeszcze dodatkowo ograniczony emotka
1 lip 09:51
V.Abel: dobra, dzięki emotka, tak się po prostu zastanawiałem, bo nie ukrywam, że brzmi ciekawie i jak trochę o niej poczytałem, to jest interesującą gałęzią matematyki emotka póki co mam do Was jeszcze pytanie bardziej przyziemne emotka, jak to jest, jeżeli dostajesz się na matematykę, to od razu wybierasz tzw. specjalność, czy w trakcie?
1 lip 11:32
V.Abel: specjalizacja*, nie wiem, co się uparłem na tę"specjalność", sorry emotka
1 lip 11:37
fx: Specjalizacje wybiera się w toku studiów ale dokładny moment zależy często od uczelni. Na ogól ostatnie − semestry.
1 lip 11:49
V.Abel: dzięki emotka
1 lip 11:53
Sinusoidalny: Co to jest topologia?
1 lip 12:16
Trivial: Topologia to nauka deformacji1 obwarzanków na kubki i odwrotnie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Topologia 1) Deformacja przebiega w sposób ciągły, czyli bez rozrywania i sklejania, co oznacza właśnie, iż kubek i obwarzanek są homeomorficzne.
1 lip 12:57
V.Abel: bajer dziedzina emotka koło, trójkąt, kwadrat − jeden pies emotka szkoda tylko, że nie ma po tym "nieuczelnianej" pracy...
1 lip 17:15
b.: poczekaj z tym wybieraniem aż będziesz miał o tym jakieś pojęcie − wybieranie dziedziny będąc na poziomie liceum to trochę jak pytanie przedszkolaka, kim chce zostać w przyszłości emotka
2 lip 12:13
V.Abel: taak spoko emotka, ale trzeba się trochę rozeznać emotka dzięki wszystkim za info emotka
3 lip 14:16