POMOCY !
niewidzialny: wyznacz pole za pomoca calki oznaczonej
y=x
2
y=4
wogóle może mi ktoś wytlumaczyc jak liczyc takie przyklady z trzema funkcjami , z dwoma sobie
radze ale przy 3 ni3e wiem co zaliczyc do pola , ktore od ktorego ddac a co odjac , i wogole
jak liczyc .... jakas stronka do pomocy ktora pozwoli to latwo zrozumiec ?
28 cze 16:52
Nienor:

Wychodzą dwa symetryczne obszary.
Wystarczy policzyć pole jednego i pomnożyć je przez dwa.
28 cze 17:10
niewidzialny: widzisz i w tym momencie ja sobie to narysowalam ale do pola wliczalam takzee to 3 pole ktore
jesy w srodku miedzy tymi dwoma polami "D" jak to zrozumiec zeby takiego bledu nie robic
?:(
28 cze 17:16
Nienor: | | 1 | |
Do ograniczenia pola w środku nie trzeba y= |
| x 2, a to ma być między trzema funkcjami  |
| | 4 | |
28 cze 17:22
niewidzialny: ok musi byc miedzy 3 funkcjami a jesli teraz liczymy te linie ograniczajace w ktorych
porownywalo sie 2 funkcje to ktorre bierzemy i dlaczego ?
i w calce ktore bierzemy razem ?
28 cze 17:45
Nienor: Przy całkowaniu po y.
y∊[0,4]
y=x
2 ⇒ x=
√y
| | 2 | | 2 | | 32 | |
P=2∫40(2√y−√y)dy= 2∫40 √y dy= 2[ |
| x32]40=2* |
| *23= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
28 cze 17:55