sigma
zadanie:
n
∑ i
i=1
chcialbym sie upewnic czy:
a) indeks dolny oznacza od jakiej liczby zaczynamy liczyc i czy jest to jednoczsnie wyraz a1
tej sumy?
b) indeks gorny oznacza do jakiej liczby liczymy (wlacznie z nia) i czy jest to jednoczesnie
wyraz an tej sumy?
c) co oznacza ta litera po srodku i czym ona jest w tej sumie tzn. czy ona tez moze oznaczac
wyraz an?
28 cze 12:51
Bogdan:
n
∑ i = 1 + 2 + 3 + 4 + ... + n
i=1
28 cze 13:03
Bogdan:
n
∑ ai = a1 + a2 + a3 + a4 + ... + an
i=1
28 cze 13:04
zadanie: czyli dobrze mi sie wydawalo
28 cze 13:37
zadanie: bo mozna tez napisac tak ze beda 2 znaki sumy ∑∑.
moglbym prosic o 2 przyklady z wyjasnieniem tego i potem kilka dla mnie do zrobienia
28 cze 13:54
Basia:
n m
∑ ∑ aij =
i=1 j=1
a11+a12+..............+a1m+
a21+a22+..............+a2m+
.............................................................
an1+an2+..............+anm
28 cze 15:30
zadanie: dziekuje
28 cze 18:19
zadanie: moge prosic o przyklady
28 cze 20:55
zadanie: ?
28 cze 22:09
zadanie: mozna prosic o przyklady do tej sumy?
28 cze 23:09