matematykaszkolna.pl
Jednospójność Nienor: PW hmm... nie mogę cię zastać na forum, a mam pytanie. Czy obszar w 3D, taki, że wydrążasz sferę w sferze jest jedno spójny r<||x||<R
28 cze 11:15
Trivial: Tak w ogóle to chyba ma być wydrążona kula w kuli no nie?
28 cze 11:49
Nienor: No tak, racja, nie sfera Dalej nie jestem pewna jak to powinno być
28 cze 12:17
PW: Ha, ha, trudne pytania zadajesz. Mogę tylko po chłopsku powiedzieć, że to pojęcie ma stanowić matematyczny opis "liczby dziur" − obszar jednospójny nie ma "dziur", obszar dwuspójny ma jedną "dziurę". Intuicyjnie jest to więc obszar dwuspójny. Ścisłe definicje to wyższa szkoła jazdy, jak sama wiesz.
28 cze 12:18
Nienor: Niestety wiem emotka W zasadzie nie jest mi to jakoś szczególnie potrzebne do szczęścia, ale czasami spać, po nocy nie daje emotka
28 cze 12:20
b.: w jednospójności chodiz o to, żeby każdą krzywą zamkniętą zawartą w obszarze można było (w sposób ciągły) ściągnąć do punktu więc w Twoim przypadku: jest jednospójny nie jest natomiast jednospójny torus (czyli obszar w kształcie dętki rowerowej)
28 cze 12:28
Nienor: Aha, czyli definicja mówiąca, że brzeg takiego zbioru musi być spójny obowiązuje tylko w 2D (bo inaczej nie byłyby te definicje równoważne) Ok. Ogólnie chodzi, tak dla wyjaśnienia dodam, o to, że istnieje twierdzenie mówiące, że jeżeli obszar jest jednospójny, to rotF=0 jest warunkiem wystarczającym na istnienie pola potencjalnego.
28 cze 12:37
PW: Dzięki, b., to jest pewnie dobry przykład "intuicja kontra definicja". Może jest to dobre skojarzenie tylko na płaszczyźnie? Już nie pamiętam, na czym polega to "ściąganie krzywej do punktu". Narządy nieużywane zanikają.
28 cze 12:43
b.: raczej chodzi o to, że w R3 są różne rodzaje dziur emotka
28 cze 14:06
Trivial: PW, zobacz rysunek, który pokazuje co to jest "ściąganie krzywej zamkniętej do punktu". http://en.wikipedia.org/wiki/Simply_connected_space emotka
28 cze 16:19