Oblicz długość łuku krzywej danej równaniem
Wojtek: r=a(1+cost), t∊(0,π)
Bardzo proszę o pomoc
28 cze 00:24
Nienor: Z czym masz problem
28 cze 00:53
Nienor: r'=−asint
r = ∫0π √1+(−asint)2dt=∫π0√1+a2sin2tdt=...
28 cze 01:36
colo: Nienor, taki wzór jak Ty podałeś nie zachodzi dla funkcji danej równaniem parametrycznym
28 cze 02:30
Nienor: To nie jest równanie parametryczne, a przynajmniej nie musi być. Równie dobrze to może być
trajektoria ruchu cząstki, zamiast x wstawili t. A funkcja f(x)=a(1+cosx) nie jest uwikłana w
żadnym stopniu.
28 cze 10:34
colo: Nienor.To proponuje żebyś policzył długość takiej samej krzywej jak w zadaniu, tylko ze znakiem
minus
przed cosinusem. Powinieneś otrzymać 4a. Po drugie całka którą napisałeś jest dość problemowa
do policzenia. A i tam nie miałem na myśli równania parametrycznego tylko biegunowego−sory za
to

Natomiast zadanie policzone moją metodą ładnie wychodzi bez żmudnych obliczeń.
Pozdrawiam
28 cze 16:08
Nienor: Nie twierdzę, że to jest prosta całka, bo jest nie fajna. Jak pisałam to gdzieś koło 1:36 po
prostu nie zastanawiałam się nad trudnością jakie niesie policzenie jej.

I na przyszłość, jestem kobietą
28 cze 16:45
Basia: to nie jest równanie parametryczne, tylko równanie we współrzędnych biegunowych
Nienor zrobiłaś jeden błąd
L = α∫β√r2+(drdt)2 dt
czyli tutaj
L = 0∫π√a2(1+cost)2+a2sin2t dt =
a20∫π(1+2cost+cos2t+sin2t) dt
z tym już nie może być żadnego problemu
28 cze 17:33
colo: Dokładnie tak Basiu, o takie rozwiązanie mi chodziło, chociaż... chyba brakuje tam pierwiastka

Nienor, będę pamietał, a za dotychczasowe pomyłki przepraszam
28 cze 18:31
Basia: brakuje oczywiście

L = a
0∫
π√2(1+cost) dt = a
√20∫
π√1+cost dt
28 cze 18:43
colo: No i tą ostatnią całeczkę mykamy z połowy kąta
28 cze 20:05