dwumian Newtona
zadanie: na podstawie nierownosci Bernoulliego (1+x)
n≥1+nx; dla x≥−1 i n∊ N
+ oszacuj z dolu potegi:
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )100 i (1+ |
| )1000 o co chodzi? i co to znaczy oszacuj z dolu |
| | 100 | | 100 | |
potegi?
27 cze 22:53
Nienor: Już piszę (to w zasadzie podstaw do wzoru):
n=100
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )100≥1+ |
| *100=1+1=2
|
| | 100 | | 100 | |
27 cze 23:28
zadanie: dziekuje
27 cze 23:54
zadanie: a co to znaczy oszacowac z dolu potegi?
27 cze 23:55
Mila: Z dołu, to znaczy od czego jest większa lub równa
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )100≥1+100* |
| ⇔ |
| | 100 | | 100 | |
(1,01)
100≥2
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )1000≥1+1000* |
| |
| | 100 | | 100 | |
28 cze 00:04
zadanie: dziekuje
28 cze 00:28