granica
Agnieszka: obliczyć granice: lim x→0 ctgx*ln(x+ex)
27 cze 20:31
Agnieszka: jak napisze że to jest π/2 *0=0 to bedzie bardzo źle?
27 cze 20:34
use: a wiec tak;
| | ln(x+ex) | | 0 | |
linx−>0 ( |
| ) mamy symbol |
| wiec Hospitalem |
| | tgx | | 0 | |
| | ex *cos2x | |
limx−>0 ( |
| a to jest pi/2 |
| | x+ex | |
27 cze 20:56
Agnieszka: mhm ok dzieki
27 cze 21:04
Mila:
| | ln(x+ex) | | 0 | |
lim x→0 |
| = [Masz symbol |
| ] |
| | tgx | | 0 | |
| | (1+ex)*cos2x | |
=H limx→0 |
| =2 |
| | (x+ex) | |
27 cze 22:07