Całka
Grzesiek: Całki pomoże ktoś?
potrzebuje obliczyć taką całkę:
| | x+4 | |
Całka z |
| dx |
| | √3 − x2 − 2 | |
i eraz nawet nie wiem jak sie za nią zabrać czy podstawiac t = 1−x
2 czy obliczać jak wymierne
27 cze 18:58
Mila: Jeśli pod pierwiastkiem jest: 3−x
2−2 to rozbij na dwie całki
27 cze 19:03
Grzesiek: faktycznie... czemu ja o tym nie pomyślałem... chyba zmęczenie sesją sie odbija
27 cze 19:24
Mila:
27 cze 20:22
Grzesiek:

mam jeszcze jedno zadanie: obliczyć pole obszaru ograniczonego przez krzywe...
y=2x
2−4x−1
y=−x
2+2x−1
całka −x
2+2x−1−2x
2+4x+1=całka −3x
2+6x=−całka3x
2+6x t=3x
2 dt=6x dx
= − całka t = −
12t
2 =−
{12 9x
4
całka ograniczona od 0 do 3 (tak wychodzi z wykresu
czyli −4
12 * 3
4 − 0 = − 364,5 i w tym momencie wiem że to zły wynik...
27 cze 21:07
Grzesiek: ju chyba wiem tam powinienem to rozbić na dwie całki
27 cze 21:16
Grzesiek: tam powinno być −3całki z x2 + 6 całek z x = −3 * 13 x3 + 6*12x2 = −33 *33 +
6232=−27+27 = 0 czyli też źle...
27 cze 21:25
Mila:
y=2x2−4x−1
y=−x2+2x−1
Granice całkowania:
2x
2−4x−1=−x
2+2x−1
3x
2−6x=0
3x(x−2)=0
x=0 lub x=2
0∫
2(−x
2+2x−1−(2x
2−4x−1))dx=
0∫
2(−3x
2+6x)dx=[−x
3+3x
2]
02=
=−2
3+3*2
2−0=−8+12=4
27 cze 21:26
Grzesiek: znowu taki głupi błąd... źle oznaczyłęm granice całkowania...
27 cze 21:31