Równania i nierówności jak wyliczyć.
Robert: a) 7x2−3x=7−2
b) logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">13
27 cze 17:53
Robert: b) log1/3(3x+1) ≥−2
27 cze 17:54
pigor: ..., z własności funkcji logarytmicznej malejącej np. tak :
b) log13 (3x+1) ≥ −2 i 3x+1 >0 ⇔ 3x+1 ≤ (
13)
−2 i 3x > −1 ⇔
⇔ 3x ≤ 3
2−1 /:3 i x >−
13 ⇔ x≤
83 i x >−
13 ⇔
−13< x ≤ 83 ⇔
⇔
x∊(−13 ; 83> − szukany zbiór rozwiązań danej nierówności. ...
27 cze 18:05
Robert: Hmm spróbuje to przetrawić jakoś

Dzięki za szybką pomoc
27 cze 18:10
Mila: a)
x2−3x=−2 rozwiąż
27 cze 19:04
pigor: ..., dobrze powiedziane, bo to jest gotowiec, ale do
"przetrawienia" , abyś miał z niego ...

jakikolwiek pożytek .
27 cze 20:12
pigor: ..., no to jeszcze na deser , też do "przetrawienia" równanie np. tak :
a) 7x2−3x= 7−2 ⇔ x
2−3x= −2 ⇔ x
2−3x+2= 0 ⇔ x
2−x−2x+2= 0 ⇔
⇔ x(x−1)−2(x−1)= 0 ⇔ (x−1)(x−2)= 0 ⇔ x−1=0 lub x−2=0 ⇔
x∊{1,2} . ...
27 cze 20:17