matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwinąć w szereg Maclaurina
nostro:
Potrzebuję pomocy przy rozwinięciu funkcji w szereg Maclaurina: (2*x)/(5+x)
27 cze 16:40
Godzio:
2x
2x
1
2x
x
=
*
=
* ∑
n = 0
∞
(−
)
n
=
5 + x
5
x
1 − (−
)
5
5
5
2x
n+1
= ∑
n=0
∞
(−1)
n
5
n+1
27 cze 16:46
nostro:
dzięki wielkie za pomoc
27 cze 16:49