Dowodzenie
fx: Cześć!
Przygotowuję się do matury R, mam poważny problem. Nie potrafię przeprowadzić większości
dowodów z teorii liczb. Choćby wykazać, że jeżeli n jest równe sumie kwadratów dwóch liczb
całkowitych to liczba 5n ma tę samą cechę. Rozwiązanie
n = a2 + b2
5n = 5(a2 + b2) = (2a − b)2 + (a + 2b)2 = 5(a2 + b2). Zastosowano trik korzystając z
tego, że 5 = 12 + 22
Pytanie może wydać się nieprzemyślane... Jak zauważać takie triki? Czy może dałoby się to
zadanie rozwiązać "prościej"? Najgorsze jest to, że dowody rozumiem, szybko zauważam o co w
nich chodzi ale gdy sam mam przeprowadzić jakiś nie radzę sobie z tym.
27 cze 15:24
use: moim zdaniem po prostu za szybko chcesz i to jest twój błąd bo jest nawet takie powiedzenie
Trening czyni mistrza czyli po prostu musisz cwiczyc cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc rozwiązuj
zadania i jeszcze raz rozwiązuj zadania a jezeli jak sam mowisz Rozumiesz te dowody to jest to
bardzo duzo

nawet powiem wiecej jezeli nie potrafisz rowziazac zadania i patrzysz pozniej na rozwiązanie i
to rozwiązanie rozumiesz w pełni to jest to naprawde bardzo duzo, mozesz takie zadanie
rozwiązać pozniej samemu na osobnej kartce krok po kroku, to duzo daje.
Nic tylko cwicz

a bedzie dobrze i z drugiej strony nie bój sie tak tego rozszerzenia nie ma
tam wielu zadan na dowody zdarzy sie jedno moze dwa ^^
27 cze 15:31