Zapisz wielomian w postaci sumy
jess: Zapisz wielomian w postaci sumy w(x) = (2x−5)3 w postaci sumy, a następnie oblicz jego wartość
dla x = − 12
27 cze 11:35
fx: Rozwijasz wyrażenie korzystając ze wzoru uproszczonego mnożenia dla sześcianu różnicy,
następnie
| | 1 | |
obliczasz wartość W(− |
| ). |
| | 2 | |
27 cze 13:48
Mila:
Jeśli nie potrafisz ( nie pamiętasz ) za pomocą wzoru (a−b)
3, to rozwiązujesz tak:
(2x−5)
3 =(2x−3)
2*(2x−5)=(4x
2−20x+25)*(2x−5)=
=8x
3−20x
2−40x
2+100x+50x−125= teraz redukcja wyrazów podobnych
=8x
3−60x
2+150x−125
| | −1 | | −1 | | −1 | | −1 | |
w( |
| )=8*( |
| )3−60*( |
| )2+150*( |
| )−125= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=dokończ
27 cze 17:57