Trygonometria
Acc: | | 1 | |
Czy sinα moze sie rownac − |
| , dla pewnego β ∊ R? |
| | sinβ | |
Aby bylo to mozliwe, na pewno cale wyrazenie bedzie sie musialo zawierac w przedziale (0,1).
Nie wiem natomiast, co tu zrobic z tym sinβ, zdaje sie, ze bedzie to dowolny, obojetnie jaki
kat β zawierajacy sie w R?
Czy to bedzie dobry poczatek?
27 cze 10:25
...:
sinα=−1 gdy sinβ=1 lub sinα=1 gdy sinβ=−1
27 cze 10:40
AS: | | 1 | |
Jeżeli w przedziale (−1,1) to nie,bo ułamek |
| będzie |
| | sinβ | |
zawsze większy od 1 dla bezwzględnej wartości.
27 cze 10:45
Acc: Chodzi o to, ze przyprostokatna nigdy nie bedzie wieksza od przeciwprostokatnej, czyli
dokladnie:
y<
√x2+y2
Ponadto, w odpowiedzi jest podane, ze wlasnie w tym przykladzie sinα moze sie rownac
27 cze 10:49
Acc: Problem w tym, ze nie wiem, jak do tego dojsc. Poniewaz sinβ ∊ R, to chyba tak naprawde moze
byc to rozny kat, wiec wpierw na mysl mi przychodzi, ze wyniki tez moga byc rozne, ale chyba
tak nie jest.
27 cze 10:51
...:
... o czym TY mówisz?
| | 1 | |
zadanie: sinα=− |
| dla β∊R ⇒sinαsinβ=−1 |
| | sinβ | |
27 cze 10:54
...:
czy w treści zadania masz napisane, że są to kąty jednego trójkąta ?
... jakieś brednie wypisujesz
27 cze 10:56
b.: sinx ∊ [−1,1]
| | 1 | |
stąd − |
| ∊ (−∞,−1] u [1,∞) |
| | sinβ | |
jak widać, są tylko 2 możliwe wartości sinα (lub sinβ). Rozwiązań (α,β) będzie nieskończenie
wiele, ale nie trzeba ich wszystkich znajdować, wystarczy podać jedno.
27 cze 10:56
...:
... przyprostokątna to w trójkącie prostokątnym ... a gdzie tu o nim mowa

27 cze 10:57
...:
... jakie nieskończenie wiele ... tylko dwie pary
27 cze 10:59
b.: α,β∊R nieskończenie wiele, sin jest okresowy
27 cze 11:00
...:
... znasz ułamki właściwe, które pomnożone przez siebie dadzą 1 lub −1

27 cze 11:01
...:
... oczywiście, że z sinα=1 ... wynika cała gama kątów ...
27 cze 11:02
Acc: Nie sa to katy jednego trojkata. Bardzo mozliwe, ze wypisuje brednie, tak naprawde nie rozumiem
dobrze calego zagadnienia i dlatego tu pisze, bo chce je zrozumiec.

Czyli z tego: sinαsinβ=−1 mozna juz wywnioskowac, ze odp. na to zadanie brzmi "tak"?
A to dlatego, ze sinα pomnozony przez sinβ bedzie zawsze mniejszy lub rowny 1 lub wiekszy lub
rowny −1 [poniewaz zawsze zachodzi nierownosc: y
α * y
β ≤
√xα2+yα2 *
√xβ2+yβ2
?], przy czym w tym wypadku jest akurat rowny −1?
27 cze 11:22
b.: > Czyli z tego: sinαsinβ=−1 mozna juz wywnioskowac, ze odp. na to zadanie brzmi "tak"?
Można, ale nie w napisany poniżej sposób

wystarczy np. zauważyć, że istnieją α,β takie, że sinα=1 oraz sinβ=−1
27 cze 13:33