matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód, logarytmy.
Bartek:
Udowodnij, że jeśli liczby dodatnie a i b spełniają warunek a
2
+b
2
=23ab, to log
5
(a+b)=log
5
√
ab
+1
27 cze 10:00
Aga1.:
log
5
(a+b)=log
5
√
ab
+log
5
5 log
5
(a+b)=log
5
5(ab)
1/2
a+b=5(ab)
1/2
/
2
a
2
+2ab+b
2
=25ab a
2
+b
2
=23ab.
27 cze 10:13