Obliczyć granicę funkcji
Iks: Nie spotkałem się z obliczanie granicy z n czy ktoś potrafi to rozwiązać?
26 cze 21:58
Godzio:
| | a | |
(1 + |
| )an → ea jeśli an → ∞ |
| | an | |
Spróbuj mając to zrobić to zadanie.
| | 2n + 1 | | 3 + 2n − 2 | | 3n | |
Wsk. |
| = |
| oraz 3n = (2n − 2) * |
| |
| | 2n − 2 | | 2n − 2 | | 2n − 2 | |
26 cze 22:03
Iks: Czy są potrzebne do tego jakieś wzory? do tej pory robiłem granice z hospitala a to mam nowy
materiał i nie mam pojęcia zabardzo jak się za to zabierać
26 cze 22:06
Godzio:
Tylko to co napisałem, nic więcej
26 cze 22:07
atE:
| | 3 | |
[(1+ |
| )2n−2]3n/(2n−2)= (e3)3/2= e4,5 |
| | 2n−2 | |
26 cze 22:07
Iks: a sory to jest wzrór
26 cze 22:07
Iks: masakra....już po mnie
26 cze 22:10
atE:
26 cze 22:11
atE:
granica Eulera
26 cze 22:12
Iks: o! to już jakaś poszlaka, zobaczę co wujek o tym wie...
26 cze 22:13
pigor: ..., lub. np. tak :
| | 2n+1 | | | |
limx→∞( |
| )3n = limx→∞( |
| )3n = |
| | 2n−2 | | | |
| | | | e1,5 | |
= limx→∞ |
| = |
| = e4,5  |
| | | | e−3 | |
27 cze 01:29
Janek191:
n→∞
27 cze 08:03
Iks: pigor czy po czwartym równasię wychodzi wynik 1/1?
tego e jeszcze nie łapie ale wynik mi wychodzi nieskończoność
27 cze 11:34
pigor: ...., no to niech ci będzie ta twoja ∞ , bo mnie wychodzi to co widzisz .
27 cze 14:02
pigor: acha , dziękuję
Janek191 , oczywiście tam "miało być" n, a nie x
27 cze 14:03
fx: Z tym "e" to korzysta się z faktu, że
| | 1 | |
e jest równa granicy ciągu (1 + |
| )ϱn dla n→∞ przydatna granica w wielu przypadkach. |
| | ϱn | |
27 cze 15:11