asdf: D= x ∊ (−
∞;−2)(−2;
∞)
x = −2 (obustronna)
teraz ukośna: y = ax + b
a:
| | f(x) | | 4x2 + 2x − 1 | |
limx→±∞ |
| = |
| = 4 |
| | x | | x2+2x | |
b:
| | 4x2 + 2x − 1 | | 4x(x+2) | |
limx→±∞ f(x) − ax = |
| − |
| = |
| | x+2 | | x+2 | |
| 4x2 + 2x − 1 − 4x2 − 8x | | −6x − 1 | |
| = |
| = −6 |
| x+2 | | x+2 | |
y = 4x − 6
ale lepiej wez to sprawdź z wolframem, troche bylo liczenia w pamieci (czego nie polecam)
Godzio:
Przy x → −2
+ (czyli coś większego od −2) granica jest równa +
∞
Przy x → −2
− (czyli coś mniejszego od −2) granica jest równa −
∞
Asymptota pionowa obustronna x = −2
Jeśli teraz x → ±
∞ to granica jest równa odpowiednio ±
∞ czyli asymptoty poziomej nie ma.
| | f(x) | |
Ukośne: |
| → 4 przy x → ± ∞, |
| | x | |
f(x) − 4x → −6 przy x → ±
∞
Czyli istnieje asymptota ukośna y = 4x − 6