matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całkowanie przez części
Milka:
∫ (ln x * x) dx = Czy to jest dobrze? u = ln v' = x
1
u' =
v = 1
x
26 cze 21:44
asdf:
x
2
v =
2
26 cze 21:49
asdf:
x
2
lnx
1
x
2
1
−
∫x dx =
(lnx −
) + C
2
2
2
2
26 cze 21:51
Milka:
1
Skąd się wzięła
?
2
26 cze 22:13
asdf:
x
2
lnx
1
x
2
... =
−
*
+ C
2
2
2
26 cze 22:30
Milka:
Hmmmmmmmmmm no ok
27 cze 14:26