dwumian Newtona
zadanie: wyznacz wspolczynnik wyrazenia (1−x)
20 przy potedze x
19 korzystajac ze wzoru
a=1; b=−x
| | | |
(1−x)20=∑ | 120−k(−x)k i co dalej zrobic? |
| | |
26 cze 21:27
Godzio:
Co otrzymasz dla k = 19 ? (chodzi tylko o współczynnik)
26 cze 21:38
zadanie: 20
26 cze 22:31
Godzio:
(−1)19 ? (to co przy x też trzeba wziąć pod uwagę)
Odp. −20
26 cze 22:33
zadanie: czyli to k=19 bo przy potedze x19 tak? jakby bylo przy potedze x15 to byloby k=15?
26 cze 22:37
Godzio:
Tak
26 cze 22:37
zadanie: dziekuje
26 cze 22:38
zadanie: a przy x
10 w wyrazeniu (2x+x
2)
6
a=2x, b=x
2 ; n=6
| | | |
wtedy byloby | bo k=10 a tak nie moze przeciez byc ? |
| | |
26 cze 22:55
zadanie: ?
26 cze 23:08
Godzio:
No tutaj trzeba pokombinować
Łącznie x mamy: x
10 − k + 2k = x
10 + k
Współczynnik przy x
10 znajdziemy wstawiając k = 0
27 cze 02:03
zadanie: dziekuje
27 cze 08:42
zadanie: ale tam po prawej stronie chyba powinno byc x10 a nie x10+k ?
27 cze 08:46
zadanie: a w odpowiedzi jest inaczej
27 cze 08:51
zadanie: ?
27 cze 10:04
zadanie: jest to dobrze zrobione?
27 cze 10:17
zadanie: ?
27 cze 16:25
Godzio:
Jasne, że nie
| | | | | |
Powinno być: | (2x)6 − k * (x2)k = | 26 − k * x6 + k |
| | | |
| | | |
Potęgę 10 mamy dla k = 4, a współczynnik to | * 22 |
| | |
27 cze 16:29
zadanie: ok
dziekuje
27 cze 16:41
zadanie: | | | | | |
sa takie 2 wzory: | an−k+1bk−1 i (a+b)n=∑ | an−kbk z ktorego |
| | | |
korzystac przy tego typu zadaniach?
27 cze 16:47
Godzio:
Z drugiego, tylko, że Ciebie interesuje tylko i wyłącznie to co jest pod sumą
Wstawiasz konkretne a,b i n, maksymalnie upraszczasz i patrzysz co musisz podstawić za k, żeby
otrzymać tą potęgę, której potrzebujesz
27 cze 16:50
zadanie: a mozna napisac x6+k=x10
k=10−6=4?
27 cze 17:04
Godzio:
Można
27 cze 18:48
zadanie: ok
a co rozumiesz mowiac: to co jest pod suma?
27 cze 18:53
Godzio:
Dokładnie to co napisałem o 16:50
27 cze 20:10
zadanie: czyli o to wyrazenie ponizej tak?
27 cze 20:17
Godzio:
Tak
27 cze 20:23