Trygonometria
Acc:

| | 3 | |
Zbuduj kat o mierze α takiej, ze sinα = |
| |
| | 5 | |
y = 3
√x2 + 9 = 5
x
2 + 9 = 25
x
2 = 16
x = 4 v x = −4
No i wlasciwie wychodza tu dwa takie katy, drugi nazwe nieoryginalnie β. Czy poprawnie zrobilem
to zadania?
26 cze 20:12
pigor: ..., bardzo ładnie, a wszystko się zgadza, bo sinus jest
dodatni − tu równy
23 − w I lub II ćwiartce, czyli
sinα= sin(180
o−α)=
sinβ.
...
26 cze 20:26
26 cze 20:27
Mila:

R=5
26 cze 21:08
Acc: Mam jeszcze dwa kolejne przyklady.
Polecenie to samo.
1) ctgα = −
√2, cosα > 0
Z racji tego, ze cosα nie jest ujemny, drugie ramie kata bedzie sie znajdowalo w pierwszej lub
czwartej cwiartce ukladu.
x=−
√2 v x=
√2
√2+y2 = 1
2+y
2=1
y
2 = 1−2...? Co robie nie tak?

Wydawac by sie moglo, ze prawa strona powinna sie znajdowac
w module?
26 cze 21:48
Acc: 2)Drugi [problem

] bedzie podobny
ctgα=−2
Drugie ramie kata bedzie sie znajdowalo w drugiej lub czwartej cwiartce.
x=2 v x=−2
√4+y2 = 1
4+y
2 = 1
y
2 = 1−4...? Dokladnie taka sama sytuacja.
26 cze 21:50
ZKS:
| | x | |
A czy czasem ctg(α) = |
| ? |
| | y | |
26 cze 22:06
Acc:

Rzeczywiscie, glupia pomylka, zamiast ctg wzialem cos

Tak wiec, dla pierwszego przykladu:
x =
√2 v x = −
√2
y = 1 v y = −1
26 cze 22:13
Acc: O i znowu zle, zamiast
√2 na rysunku obralem punkt 2. Chyba pojde juz spac
26 cze 22:16